Čína dúfa, že summit USA-KĽDR sa vyhne 'rušivým faktorom'

Čína dúfa, že plánované stretnutie medzi lídrami Severnej Kórey a USA prebehne v máji hladko, všetky strany sa budú držať správnej cesty dialógu a vyhnú sa "rušivým faktorom", uviedol v utorok čínsky minister zahraničných vecí Wang I.

03.04.2018 11:07
minister, Čína, Wang I Foto:
Čínsky minister zahraničných vecí Wang I.
debata (1)

Agentúra Reuters pripomína, že Čína je už tradične najbližším spojencom Severnej Kórey, ale ich vzťahy sa narušili po snahách Pchjongjangu o vývoj jadrových zbraní a rakiet a po podpore amerických sankcií zo strany Pekingu.

Wang I konštatoval, že na Kórejskom polostrove došlo k pozitívnym zmenám a všetky strany sa zapojil do „úprimných diskusií.“ Vyjadril tiež nádej, že stretnutie medzi severokórejským lídrom Kim Čong-unom a americkým prezidentom Donaldom Trumpom „zvýši vzájomné porozumenie“.

Avšak z ohľadom historickú skúsenosť uviedol, že vo chvíli uvoľnenia situácie na polostrove sa zjavujú rôzne druhy rušivých faktorov. „Preto vyzývame všetky strany, aby si zachovali sústredenosť, vynechali rušivé zasahovanie a pevne sa držali správnej cesty dialógu a vyjednávania,“ dodal šéf čínskej diplomacie.

Kim Čong-un sa zaviazal k denuklearizácii a vyjadril ochotu stretnúť sa s americkými predstaviteľmi, uviedla Čína minulý mesiac po jeho schôdzke s prezidentom Si Ťin-pchingom v Pekingu.

Kim by sa mal stretnúť s Trumpom v máji na rozhovoroch o jadrovom odzbrojení, aj keď miesto a čas ešte neboli stanovené. Summit medzi Južnou a Severnou Kóreou sa očakáva 27. apríla, pripomína Reuters.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Severná Kórea #summit #Wang I