Príčinou požiaru v Kemerove bol zrejme elektrický skrat v zábavnom centre

Vyšetrovatelia požiaru v nákupno-zábavnom centre v Kemerove zistili, že jeho príčinou bol podľa všetkého skrat v elektrických rozvodoch. Informoval o tom spravodajský server Lenta.ru.

03.04.2018 11:17
Rusko, požiar, Kemerovo Foto:
Požiar v nákupnom centre v ruskom meste Kemerovo.
debata (2)

Požiar vypukol pravdepodobne v športovo-zábavnom centre, kde pod stropom jednej z miestností viseli vodiče vysokého napätia, čo je v rozpore s platnými normami. Zväzok káblov podľa svedkov visel zo stropu priamo nad bazénom s kockami a loptičkami vyrobenými z ľahko horľavého penového plastu.

V súvislosti s požiarom v Kemerove bolo zadržaných sedem ľudí, ktorí sú podozriví zo zavinenia smrti 64 osôb – z toho bolo 41 detí a 23 dospelých.

Podľa hypotézy vyšetrovateľov návštevníci jednej z kinosál po vypuknutí požiaru v obchodnom stredisku izolovali všetky otvory, aby sa do sály nedostal dym, a čakali na príchod hasičov. Médiá uviedli, že tento postup bol v súlade s obvyklými odporúčaniami.

Portál Lenta.ru však uviedol, že v tomto prípade sa práve čakanie na hasičov stalo ľuďom v kinosále osudným – väčšina z nich sa otrávila splodinami horenia. Ich telá sa našli v chodbe pred dverami vedúcimi k ohnisku požiaru. Druhý východ zo sály bol pritom už odblokovaný a keby neboli čakali na hasičov a použili ho, zrejme by boli prežili. Vyšetrovanie dosiaľ ukázalo, že v obchodnom centre posledný týždeň nefungovala automatická požiarna signalizácia. Zamestnanec bezpečnostnej služby po vypuknutí požiaru nezapol výstražný systém, ktorý by bol návštevníkov upozornil na bezprostredné nebezpečenstvo a nutnosť evakuácie. Zablokované boli aj únikové východy.

Tímy ministerstva pre mimoriadne situácie v pondelok ukončili svoje vyšetrovanie a celý spis odovzdali Vyšetrovaciemu výboru Ruskej federácie (SK RF).

Požiar v kemerovskom nákupno-zábavnom centre Zimná višňa vypukol 25. marca. Za následok mal okrem iného aj demisiu gubernátora Kemerovskej oblasti Amana Tulejeva.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #požiar v Kemerove