Nemecká prokuratúra požiadala súd o vydanie Puigdemonta do Španielska

Puigdemont (55) bol zadržaný v nedeľu 25. marca krátko predpoludním v Šlezvicku-Holštajnsku, keď sa po vracal autom zo Škandinávie do Belgicka, kam sa uchýlil po zosadení svojej vlády v Barcelone.

03.04.2018 11:53
Carles Puigdemont Foto: ,
Carles Puigdemont
debata (1)

Generálna prokuratúra v Šlezvicku-Holštajsku požiadala v utorok Vrchný krajinský súd o schválenie vydania bývalého katalánskeho premiéra Carlesa Puigdemonta do Španielska. Žiadosť o jeho extradícu doručila súdu po „intenzívnom preskúmaní“ európskeho zatykača, ktorý voči Puigdemontovi vydalo koncom marca Španielsko. Súdu teraz pravdepodobne potrvá niekoľko dní, kým o vydaní rozhodne, informovala agentúra AP.

Španielsky najvyšší súd v Madride totiž tesne predtým rozhodol o opätovnom vydaní európskeho zatýkacieho rozkazu na Puigdemonta a šiestich ďalších katalánskych politikov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

V prípade, že by sa Puigdemont vrátil do Španielska, hrozilo by mu najmenej 25-ročné väzenie za trestné činy, ktorých sa mal dopustiť svojím podielom na organizovaní vlaňajšieho referenda o osamostatnení Katalánska.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Španielsko #Katalánsko #Carles Puigdemont