Prepustite našich vojakov, ktorí len zablúdili, vyzval Tsipras Ankaru

Grécky premiér Alexis Tsipras dnes vyzval Turecko, aby prepustilo dvoch gréckych vojakov, ktorí boli na začiatku marca zadržaní na tureckej strane spoločných hraníc s Gréckom. Tsipras tiež Ankaru obvinil, že vyostruje spoločné vzťahy. Informovala o tom agentúra Reuters.

03.04.2018 14:09
Alexis Tsipras Foto:
Grécky premiér Alexis Tsipras.
debata (6)

Podľa gréckej armády ide o pohraničníkov, ktorí počas nepriaznivého počasia pri sledovaní migrantov zablúdili na tureckú stranu. Ankara ich odmieta prepustiť z väzby, tvrdí, že na turecké územie vnikli neoprávnene, a podozrieva ich zo špionáže.

„(Turecko) poslednou dobou zosilnelo provokácie a vyhrotilo situáciu na všetkých frontoch,“ uviedol Tsipras na schôdzi kabinetu. „(Gréckych vojakov) drží neprávom. Grécko v minulosti tureckých vojakov, ktorí hranicu prekročili o pár metrov, vracalo, a tak očakávam, že turecký prezident urobí to isté,“ dodal.

Vzťahy medzi Gréckom a Tureckom, členskými krajinami Severoatlantickej aliancie, sú napäté z viacerých dôvodov, počnúc etnicky rozdeleným Cyprom. Spory sa vyostrili najmä po minuloročnom krachu rokovaní o mierovej dohode medzi cyperskými Grékmi a cyperskými Turkami, napísala agentúra Reuters.

Cyprus je rozdelený od tureckej invázie z júla 1974, kedy Ankara vyslala do severnej tretiny ostrova vojská v reakcii na pokus o prevrat zo strany nacionalistických cyperských Grékov. Tí chceli pripojiť Cyprus ku Grécku. Cyperská republika je teraz členským štátom Európskej únie, ale de facto ide len o južnú časť ostrova. Severnú republiku s prevažne tureckým obyvateľstvom uznáva iba Turecko.

Grécka justícia na druhú stranu odmieta vydať do Turecka vojakov, ktorí ušli do Grécka a ktorých Ankaka viní z účasti na pokuse o štátny prevrat z leta 2016.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Turecko #Tsipras