Technická porucha spôsobila meškanie leteckých spojov v Európe

Výpadok systému plánovania letov európskeho riadenia vzdušnej prevádzky v utorok spôsobil meškanie množstva leteckých spojov na kontinente. Podľa odhadov sa ťažkosti mohli dotknúť až polovice všetkých letov, presné čísla budú známe v stredu. Podľa predpokladov včas nevzlietlo asi 15 000 lietadiel.

03.04.2018 18:31 , aktualizované: 22:00
debata (12)

Podľa európskej organizácie pre leteckú bezpečnosť Eurocontrol bola príčina problémov pri počítačoch čoskoro zistená a systém bol postupne obnovovaný po zhruba päťhodinovom výpadku.

Na utorok bolo naplánovaných v európskom priestore asi 29 500 letov. Plány letov podané pred 12:26 SELČ však zo systému zmizli a aerolinky ich museli nahlásiť znova. Po päťhodinovom výpadku Eurocontrol na twitteri oznámil, že od 17:20 SELČ bol prístupový systém obnovený v pomalom pohotovostnom režime a plne obnovený o 20:00 SELČ.

V systéme, ktorý pomáha riadiť leteckú dopravu porovnávaním dopytu a kapacity rôznych sektorov riadenia letovej prevádzky, tak vznikol dočasný pretlak vedúci k odkladu. Vo večerných hodinách sa všetko postupne vracalo do normálneho stavu.

Eurocontrol nespresnil príčiny kolapsu systému, ktoré sú však podľa agentúry AFP nevídané. Vylúčiť sa tak ani nedá prípadný hackerský útoky.

Situáciu v európskej leteckej prevádzke pritom už aj tak čiastočne skomplikoval štrajk zamestnancov francúzskej leteckej spoločnosti Air France, ktorej odbavovacie kapacity sa znížili zhruba o štvrtinu.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Lety #meškanie #porucha