Facebook zmazal stovky profilov spojených s Rusmi obvinenými v USA

Internetová spoločnosť Facebook zmazala niekoľko stoviek profilov a stránok spojených so skupinou Rusov, ktorých americké úrady obvinili kvôli údajným pokusom ovplyvniť voľby v USA. Najväčšia sociálna sieť sveta tým pokračuje v snahe obmedziť manipuláciu svojich užívateľov, povedal v utorok agentúre Reuters šéf Facebooku Mark Zuckerberg.

04.04.2018 07:15
debata (21)

Zmazané stránky boli spojené s takzvanou Troll farmou, teda skupinou ľudí, ktorí pomocou falošných profilov a šírenia nepravdivých informácií ovplyvňujú mienku majiteľov facebookových účtov. Podľa Zuckerberga boli príspevky alebo celé stránky spojené so skupinou známou ako Federálna spravodajská agentúra (FAN), ktorá je podľa analytikov Facebooku prepojená s Agentúrou pre výskum internetu (AII).

AII „opakovane konala v snahe klamať ľudí na celom svete a manipulovať nimi a my už ju na Facebooku nechceme,“ uviedol Zuckerberg.

Táto spoločnosť bola vo februári medzi troma organizáciami a 13 jedincami, ktorých obvinil zvláštny vyšetrovateľ Robert Mueller riešiaci údajné väzby volebného tímu Donalda Trumpa na Rusko.

Zuckerberg vyhlásil, že aktuálny krok firmy je súčasťou snahy zbaviť sa falošných a manipulatívnych účtov. „Nedovolíme ľuďom prevádzkovať falošné účty a ak sa opakovane snažíte založiť falošné účty a manipulovať, potom je našou politikou zakázať všetky vaše účty,“ zdôraznil Zuckerberg.

Facebook sa snaží naprávať svoju reputáciu nielen v súvislosti so šírením manipulatívnych informácií cez svoje stránky. Spoločnosť sa v marci stala stredobodom pozornosti kvôli správam, že britská analytická firma Cambridge Analytica neoprávnene získala informácie o 50 miliónoch užívateľov facebooku a využila ich mimo iného pri vývoji softvérových nástrojov pre podporu Trumpovej volebnej kampane v roku 2016.

Facebook v reakcii oznámil sprísnenie ochrany citlivých dát ľudí a rozhodol sa ukončiť spoluprácu s podnikmi, ktoré sa zaoberajú zhromažďovaním údajov o spotrebiteľoch.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #facebook #zasahovanie do volieb