Recesisti začínajú Orbánovým odporcom prekážať

Bolo to najzábavnejších päť minút v nenávistnej maďarskej predvolebnej kampani. Stranícky kandidát prišiel do štúdia štátnej televízie v prestrojení a na otázky odpovedal kotkodákaním.

04.04.2018 15:00
debata (6)

Mužovi s maskou kuraťa moderátor zhovievavo umožnil vyplniť vysielací čas, ktorý podľa zákona prináleží každej kandidujúcej strane.

József Tichy – Rács, gastarbeiter zarábajúci si v Rakúsku grilovaním kurčiat, kandiduje za Stranu maďarského dvojchvostého psa. Toto recesistické zoskupenie sa zúčastní volieb po prvý raz. Úrady ho dlhé roky odmietali zaregistrovať a súdy im dávali za pravdu. Odôvodňovali to tým, že ciele strany „nie sú seriózne“. Najvyšší súd však napokon rozhodol, že „ani akokoľvek silné uplatnenie humoru a satiry nemôže byť vzhľadom na ústavný princíp slobody názoru dôvodom na vylúčenie“, a recesistom, ktorí tvrdia, že nástroje absurdity používajú na odhalenie demagógie a nesplniteľných sľubov tradičných strán, sa otvorila cesta k voľbám.

Budem veľmi rád, keď konečne Ferenc Gyurcsány odstúpi v prospech Jobbiku alebo opačne, ale pre nás v tom nevidím žiadnu rolu.
József Tichy - Rács

Hlavné predvolebné posolstvo sa strane podarilo vyslať voličom aj spomínaným kotkodákaním. Tichy – Rács, ktorého, mimochodom, ústredná volebná komisia na svojich oficiálnych stránkach registruje s fotografiou v kuracej maske, odkaz v závere vystúpenia prečítal z papiera, pričom si dával veľký pozor, kedy povie „kotko“ a kedy „dák“. Hoci text bol zapísaný v dvojkovej sústave, vďaka záberu kamery ho médiá dodatočne rozlúštili ako: večný život a pivo zadarmo.

Večný život plus dvadsať rokov a bezplatné pivo sú hlavnými lákadlami strany, ktorá si zo všetkého a zo všetkých robí psinu. Niekedy až dadaistickou poetikou supluje humor, ktorý sa z maďarskej politiky čoraz viac vytráca.

József Tichy - Rács, kandidujúci za Stranu... Foto: Youtube
József Tichy - Rács József Tichy - Rács, kandidujúci za Stranu maďarského dvojchvostého psa prišiel do štúdia štátnej televízie v prestrojení a na otázky odpovedal kotkodákaním.

Aktivisti, či ako sa sami nazývajú – pasivisti strany, ktorá má na facebooku vyše 275-tisíc fanúšikov, si získali popularitu predovšetkým streetartovými podujatiami. V polovici marca, na národný sviatok, sa do ich veselého sprievodu ulicami Budapešti zapojilo viac účastníkov, ako prišlo na mítingy ostatných opozičných strán. Rečníci si uťahovali zo škandálu jedného z lídrov vládneho Fideszu Lajosa Kósu, o ktorom vysvitlo, že sa záhadnému investorovi podujal pomôcť pri umiestnení 4,35 miliardy eur do štátnych dlhopisov, za čo ministrova matka mala dostať ako dar 2,6 milióna eur. Účastníci pochodu si doberali aj zaťa premiéra Viktora Orbána, ktorého firma sa podľa zistenia Bruselu dopustila závažných nezrovnalostí v projektoch financovaných z peňazí EÚ.

„Viktor, sme tvoji zaťovia,“ stálo na jednom z transparentov, ktorého autor z hesla Orbánových stúpencov „Viktor, sme s tebou“ pozmenil jediné písmenko. Iné heslo žiadalo „spravodlivú, transparentnú korupciu do každej domácnosti“. Minulý týždeň zase verejnosť pobavilo video, zachytávajúce, ako sa maskované komando „pasivistov“ vkradlo do typickej chradnúcej nemocnice a prepašovalo tam mydlá a toaletný papier.

Recesisti si uťahujú aj z rozdrobenej opozície, ich hlavným terčom je však populizmus, protieurópanstvo a nacionalizmus Orbánovej vlády. S približujúcim sa termínom volieb, ktoré sa uskutočnia už túto nedeľu, ale ich strana akoby začala viac prekážať opozícii, než vládnej moci. „Žarty bokom, teraz už ide do tuhého“, odkazujú mnohí protivníci režimu, ktorí jedinú šancu, ako zabrániť drvivému triumfu Fideszu, vidia v tom, že v jednomandátových volebných obvodoch, kde sa rozdelí viac ako polovica kresiel, slabší opoziční kandidáti odstúpia v prospech najsilnejšieho.

Na to sa však ministrana, ktorá podľa prieskumov zostáva hlboko pod päťpercentným parlamentným prahom, predbežne nechystá. „Budem veľmi rád, keď konečne Ferenc Gyurcsány odstúpi v prospech Jobbiku alebo opačne, ale pre nás v tom nevidím žiadnu rolu,“ poznamenal na adresu ľavicovo-liberálneho expremiéra Gyurcsánya a vodcu radikálne pravicového Jobbiku Gábora Vonu. „Skutočne si myslím, že kým opozíciou bude Gyurcsány a Vona, dovtedy bude Fidesz pri moci, takže nevidím zmysel pomáhať týmto ksichtom,“ dodal pre magazín Magyar Narancs.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #predvolebná kampaň #József Tichy - Rács