V Borneu pre únik ropy vyhlásili stav núdze

Stav núdze okolo prístavu Balikpapan na ostrove Borneo trvá kvôli rozsiahlemu úniku ropy už tretí deň. Cez víkend zomreli počas následného požiaru štyria rybári a jedna osoba je doteraz nezvestná.

04.04.2018 11:12
Indonézia, ropa, únik Foto:
Pracovník čistí okolie prístavu Balikpapan.
debata (1)

Oheň už záchranné tímy dostali pod kontrolu, avšak viac ako 1300 ľudí pocítilo problém s dýchaním, je im nevoľno a zvracia. Mesto medzi obyvateľov distribuovalo plynové masky, napísala dnes agentúra AP.

„V meste bol kvôli úniku ropy vyhlásený stav núdze, zátoka sa podobá benzínovej stanici,“ povedal agentúre AP miestny predstaviteľ Sayid Fadl. „Varovali sme pracovníkov aj obyvateľov v okolí zátoky, aby si nezapaľovali cigarety, a sústredíme sa na bezpečnosť,“ dodal.

Polícia stále vyšetruje zdroj úniku, škvrna v utorok dosiahla rozlohu 12 kilometrov štvorcových. Podľa predbežného vyšetrovania ide o lodné palivo, uviedol Fadl.

Balikpapan je významné stredisko banského a energetického priemyslu a je tu jedna z mála ropných rafinérií v krajine, ktorú prevádzkuje štátna energetická firma Pertamina. Tá spolupracuje s prístavom a spoločnosťou Chevron Indonesia na čistení škvrny.

Prístav informoval, že bolo nasadených päť plávajúcich bariér, ktoré zachytili viac ako 14 600 barelov ro­py.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Borneo #prístav #únik ropy