Turecko, Rusko a Irán sa budú usilovať o trvalé prímerie v Sýrii

Turecko, Irán a Rusko budú spolupracovať, aby sa v Sýrii mohlo uzavrieť trvalé prímerie. Na stredajšom summite v Ankare sa na tom zhodli prezidenti týchto troch krajín. Témou summitu bola aj ochrana sýrskych civilistov a sýrskej územnej celistvosti a tiež boj proti teroristom.

04.04.2018 16:13
Turecko, Rusko, Irán, prezidenti, návšteva,... Foto:
Na snímke zľava iránsky prezident Hasan Rúhání, turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a ruský prezident Vladimir Putin.
debata (51)

Rusko a Irán v sýrskej vojne pomáhajú sýrskemu režimu, Turecko stojí za niektorými povstaleckými skupinami a bojuje proti sýrskym Kurdom.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na spoločnej tlačovej konferencii povedal, že pribúda nádej na úspech v Sýrii. To, či si Sýria uchová územnú celistvosť, podľa neho závisí na „udržaní odstupu od všetkých teroristických skupín“. Turecko k nim radí aj kurdské milície, ktoré sa ako spojenci USA podieľali na boji proti Islamskému štátu.

Iránsky prezident Hasan Rúhání vyhlásil, že kríza v Sýrii nie je riešiteľná vojenskými prostriedkami. Podľa neho vyhovuje Islamský štát a iné teroristické skupiny záujmom jednotlivých veľmocí vrátane USA.

Podľa Erdogana sa nemôže na vytvorení trvalého mieru v Sýrii podieľať nikto, kto nechápe, že úmysly Islamského štátu a kurdských bojovníkov sú rovnaké.

Turecký prezident tak narážal na americkú podporu Kurdov. USA majú na severe Sýrie asi 2000 svojich vojakov, a to v oblasti, kde pôsobia tiež Kurdi, proti ktorým bojuje Ankara. Šéf amerických tajných služieb Daniel Coats v stredu povedal, že Biely dom čoskoro oznámi svoje úmysly s americkými vojakmi, ktorí sú teraz v Sýrii.

Všetci traja štátnici spolu naposledy rokovali vlani v novembri v letovisku Soči. Erdogan sa pred dnešným trojstranným summitom zišiel v utorok bilaterálne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a v stredu ráno s Rúháním.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #Irán #Turecko #summit #prímerie #Ankara