Johnson sa dostal pod tlak. Pre tvrdenie o pôvode látky novičok dostáva nepríjemné otázky

Britský minister zahraničia Boris Johnson čelí nepríjemným otázkam kvôli svojmu tvrdeniu, že podľa britských expertov chemická látka použitá v Salisbury proti ruskému dvojitému agentovi Sergejovi Skripaľovi pochádza z Ruska.

04.04.2018 18:09
Boris Johnson Foto: ,
Britský minister zahraničných vecí Boris Johnson.
debata (172)

V utorok to totiž poprel šéf výskumného centra v Porton Down, podľa ktorého odborníci určili, že išlo o nervovo paralytickú látku novičok, ale neboli schopní zistiť, odkiaľ pochádza. Tomuto prešľapu šéfa britskej diplomacie venujú pozornosť hlavné britské médiá.

Johnson sa navyše v tejto súvislosti dostal pod tlak, aby vysvetlil, či sa pozícia vlády v tejto záležitosti zmenila po tom, čo bol vymazaný tweet ministerstva zahraničia obviňujúci z útoku na Skripaľa Moskvu.

Minister pred dvoma týždňami v rozhovore poskytnutom nemeckej stanici Deutsche Welle na otázku, prečo verí, že látka použitá v Salisbury pochádza z Ruska, odpovedal: „Keď sa pozriem na dôkazy, mám tým na mysli ľudí z laboratória v Porton Down …“ Dodal , že tamojší experti majú vzorky tejto látky a že sú si „absolútne istí“.

Šéf britského armádneho výskumného centra v Porton Down Gary Aitkenhead v utorok stanici Sky News povedal, že experti tohto laboratória určili, že nervovo paralytická látka použitá v marci proti Skripaľovi a jeho dcére bol novičok. Zároveň však priznal, že neboli schopní preukázať, či bola vyrobená v Rusku.

Novičok je podľa informácií médií nervovo paralytická látka vyvinutá v Rusku, respektíve v bývalom Sovietskom zväze. Britská vláda tvrdí, že za tento útok je s najväčšou pravdepodobnosťou zodpovedné Rusko, čo ale Moskva dôrazne popiera. Kvôli afére si západné krajiny a Rusko vypovedali desiatky diplomatov.

172 debata chyba
Viac na túto tému: #Boris Johnson #Sergej Skripaľ #Novičok