Kórea: Zástupcovia Severu a Juhu začali rokovania o summite lídrov

Zástupcovia Severnej a Južnej Kórey vo štvrtok začali ďalšie prípravné rokovania o organizácii historického summitu juhokórejského prezidenta Mun Če-ina a severokórejského lídra Kim Čong-una, ktorý sa bude konať 27. apríla.

05.04.2018 07:22
korea, kldr, severna korea Foto: ,
Južná Kórea očakáva ďalšie provokácie zo strany KĽDR, pretože sa blíži výročie vzniku severokórejskej komunistickej strany.
debata (1)

Stretnutie predstaviteľov krajín na pracovnej úrovni sa uskutočnilo v pohraničnej obci Pchanmundžom a týkalo sa otázok bezpečnosti, protokolu a mediálneho pokrytia udalosti.

Podľa agentúry AP bude pred spomínaným summitom, ktorý sa tiež bude konať v Pchanmundžome, potrebné, aby sa zástupcovia oboch Kóreí stretli viackrát. Krajiny sa budú musieť dohodnúť na tom, ako tam Kim pricestuje a či ako symbolické gesto prekročí vojenskú demarkačnú líniu, ktorá ich rozdeľuje. Kórey sa tiež musia dohodnúť aj na tom, ako často sa lídri toho dňa stretnú a či časti z ich stretnutia bude naživo vysielať televízia.

Lídri oboch Kóreí rokovali od Kórejskej vojny v 50. rokoch osobne doteraz iba dva razy, v roku 2000 a 2007. Na medzikórejskom summite sa dohodli členovia juhokórejskej delegácie na rokovaniach s Kim Čong-unom začiatkom marca v Pchjongjangu. Jeho cieľom bude zlepšiť vzájomné vzťahy a vyriešiť spory okolo severokórejského jadrového programu.

Juhokórejskí vyslanci tiež vyjednali potenciálne stretnutie medzi Kimom a americkým prezidentom Donaldom Trumpom, ktoré by sa malo uskutočniť koncom mája. Tomu už minulý týždeň predchádzala nečakaná schôdzka Kima s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom v Pekingu.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un #Južná Kórea #summit #Mun Če-in