Ruská 'trojka' potvrdila jednotu z rozumu

Utorkový summit ruskej "trojky" Turecko, Irán, Rusko v Ankare na najvyššej úrovni sa niesol v prvom rade v duchu obnovenia Sýrie po porážke islamských teroristov v krajine. Stretnutie v Ankare tak nadviazalo na prvé rokovanie v Soči v novembri 2017 a dialóg bude pokračovať aj o rok v Teheráne. V súvislosti s teroristami však ruský prezident Vladimir Putin upozornil, že ich úplne nezničili.

05.04.2018 09:13
Erdogan Putin Ruhání Foto: ,
Prezidenti Iránu, Ruska a Turecka Hasan Ruhání (vľavo), Vladimir Putin (vpravo) a Recep Erdogan pózujú fotoreportérom pred začiatkom summitu „trojky“ v Ankare.
debata (72)

„Môžu kedykoľvek a kdekoľvek opäť udrieť,“ upozornil v priamom televíznom prenose ruský líder aj na záverečnej spoločnej tlačovej besede za účasti prezidentov Iránu a Turecka Hasana Ruháního a Recepa Erdogana.

V prípade dvojdňovej pracovnej návštevy Putina ide o jeho prvú zahraničnú cestu po opätovnom zvolení za ruského prezidenta.

„Skutočnosť, že sa pán Putin po zvolení za prezidenta vydal na prvú zahraničnú cestu do Turecka, nás potešila. Dokazuje to vysokú úroveň našich vzťahov,“ pokúsil sa prihriať politickú polievku turecký líder. Podľa odborníka na Blízky a Stredný východ Jevgenija Satanovského sa však Erdogan „krúti na pekáči ako úhor“.

„Európske krajiny jedna za druhou bránia jednému z jeho najbližších spolupracovníkov predniesť prejav pred Turkami v predvečer referenda o novej ústave. S niekým sa však musí stretnúť. Potrebuje demonštrovať priateľstvo s Ruskom. A to je aj dôvod, prečo sa tak hrnie k Putinovi,“ dodal politológ

Erdogan: Sme proti rozdeleniu Sýrie

„Putin, Erdogan a Ruhání rokovali konkrétne o bezpečnostných zónach v Sýrii, o najnovšom vývoji v oblasti mesta Afrín, ako aj o vývoji vo východnej Ghúte,“ informoval portál tureckého denníka Hürriyet. Trojka sa okrem iného zhodla aj na politickej obnove Sýrie vrátane novej ústavy, ktorá by garantovala práva všetkých občanov.

„Sme proti rozdeleniu Sýrie, ako to niektorí plánovali. Rovnako nedopustíme urobiť zo Sýrie, s ktorou máme viac ako 900 kilometrov dlhú hranicu, zbraň proti Turecku,“ vyhlásil prezident Erdogan. Vzápätí po tom, čo Putin potvrdil Ankare zrýchlenú dodávku ruského obranného protilietadlového raketového systému S-400. A to už v júli 2019 namiesto pôvodne plánovaného prvého štvrťroka 2020. Echom summitu bolo aj Putinovo „na diaľku“ poklepanie základného kameňa výstavby prvej tureckej jadrovej elektrárne Akkuya na základe spoločného projektu. Podľa Erdogana bude stáť viac ako 25 miliárd dolárov.

Rusi ‚obsadia‘ tureckú riviéru

Na svoje si prišiel aj prezident Erdogan. Po rokovaniach s Putinom a jeho predchádzajúcich sľuboch ohľadne ústretovosti v oblasti rozvoja vzájomného turistického ruchu turecký líder informoval, že v tomto roku očakávajú na tureckej riviére až šesť miliónov ruských turistov. Už rok predtým im patrila prvá priečka medzi zahraničnou klientelou. Turecko vtedy navštívilo 4,7 milióna občanov RF.

„Veríte americkým sľubom, že sa stiahnu zo Sýrie?“ zaznela už na inú nôtu otázka od tureckej novinárky. Za „trojku“ reagoval iránsky prezident Ruhání.

„Zakaždým, keď sa zmení v USA administrácia, tak hovoria niečo nové. Ťažko sa spoľahnúť na splnenie ich sľubov, pretože jeden deň tvrdia jedno, a na druhý deň sa objaví nová tvár a nové tvrdenia,“ reagoval skepticky iránsky líder v priamom televíznom prenose.

„Nemožno sa na nich spoliehať. Najprv napríklad vraveli, že sa stiahnu zo Sýrie, a vzápätí ťahajú peniaze od mnohých krajín,“ dodal Ruhání na adresu medzinárodného spolufinancovania prítomnosti asi 2 000 vojakov USA na severe Sýrie. Zároveň dodal, že pokusy USA a Izraela nasadiť teroristov do riadenia Sýrie nevyšli. Podľa neho „trojka“ bude spoločne robiť všetko preto, aby oblasť bola bezpečná.

Na druhej strane však viacerí pozorovatelia upozorňujú, že rusko-turecký scenár vytvorenia tzv. deeskalačných zón na severe a juhu Sýrie je vlastne vytvorením zón vplyvu oboch politických hráčov na sýrskej scéne.

Na záverečnej tlačovej konferencii zaznela aj otázka týkajúca sa postoja Moskvy k najnovšiemu vývoju okolo otrávenia Sergeja Skripaľa, bývalého ruského spravodajského dôstojníka zverbovaného britskou tajnou službou, a jeho dcéry Júlie.

„Očakávame, že konečne zvíťazí zdravý rozum a že medzinárodné vzťahy nebudú trpieť škodami, aké pozorujeme v poslednom čase. A netýka sa to iba útoku na Skripaľa, ale aj ďalších aspektov medzinárodných vzťahov,“ dodal Putin a vyzval Londýn a jeho spojencov, aby dodržiavali normy medzinárodného práva s cieľom ukončiť diplomatickú krízu.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Irán #Turecko