Julia Skripaľová sa podľa ruskej televízie zotavuje a údajne čoskoro opustí nemocnicu

Julia Skripaľová sa rýchlo zotavuje a už čoskoro opustí nemocnicu. Uviedla to vraj v telefonickom rozhovore so svojou sesternicou. Záznam rozhovoru vo štvrtok odvysielala ruská štátna televízia - s upozornením, že neručí za pravosť nahrávky, ktorú jej poskytla Viktoria Skripaľová. Julia bola hospitalizovaná po otrave nervovo-paralytickou látkou na juhu Anglicka spolu so svojím otcom, niekdajším dvojitým agentom Sergejom Skripaľom.

05.04.2018 15:02
Británia Rusko špión bývalý Skripaľ Foto:
Na snímke z Facebooku Julia Skripaľová, dcéra bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa.
debata (44)

„Všetko je v poriadku. Teraz (otec) odpočíva, spí. Všetci sme zdravotne v poriadku. Nikto nebol nezvratne postihnutý. To je všetko, čoskoro sa odhlásim (z nemocnice). Všetko je OK,“ povedala Julia v spomínanej nahrávke podľa agentúry Interfax.

Viktoria tvrdí, že jej Julia sama zatelefonovala v stredu večer, krátko po tom, čo sa médiám posťažovala, že ešte nemohla so sesternicou hovoriť. Chcela by ju v pondelok navštíviť, nevie však, či dostane britské vízum. „Viki, nikto ti víza nedá,“ tvrdí údajne Juliin hlas na nahrávke. „Vieš, aká je situácia. Uvidíme sa neskôr,“ dodala.

Do kauzy Sergeja a Julie Skripaľovcov, otrávených začiatkom marca v Británii armádnom jedom novičok, sa chce vložiť Marina Litvinenková, vdova po bývalom ruskom agentovi otrávenom v Londýne v roku 2006 rádioaktívnym polóniom. V prípade oboch otráv Londýn tvrdí, že za útokmi stojí Moskva, ktorá to popiera. Viktoria Skripaľová chce príbuznú odviezť do Ruska. Alexander Litvinenko, zbehlý agent ruskej tajnej služby FSB, pred smrťou zo svojej vraždy obvinil ruského prezidenta Vladimira Putina.

Podľa vyšetrovania existujú dôkazy, že Litvinenka otrávili bývalí ruskí agenti Dmitrij Kovtun a Andrej Lugovoj, ktoré ale Rusko odmietlo vydať.

Vdova po Litvinenkovi Marina podľa BBC ponúkla Viktorii všetku pomoc, pretože sa v minulosti ocitla v podobnej situácii.

Kauza Skripaľovcov zatiaľ priameho vinníka nemá, hoci Londýn zo zodpovednosti za otravu Skripaľovcov obviňuje Rusko. O pôvode nervovo-paralytickej látky sa vedú spory, priamy dôkaz o pôvodcovi jedu ale zatiaľ chýba.

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #dcéra #zotavenie #otrávenie #Sergej Skripaľ