Kaczynského PiS zareagoval na pobúrenie verejnosti a zníži platy politikov

Platy politikov v Poľsku sa znížia a odmeny nedávno vyplatené členom vlády pôjdu na charitu.

05.04.2018 18:26
Jaroslaw Kaczynski Foto: ,
Šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczynski.
debata

Informoval o tom vo štvrtok šéf poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczynski, ktorý týmto krokom zareagoval na pobúrenie verejnosti.

Prieskum verejnej mienky minulý týždeň ukázal 12-bodový pokles podpory pravicovej strany PiS. Ten nastal po správach médií o odmenách, ktoré vlani dostali ministri, uviedla tlačová agentúra AP.

Vtedajšia premiérka Beata Szydlová, ktorá odmeny udelila, pobúrenie ešte viac zhoršila, keď trvala na tom, že ministri si „odmeny zaslúžili“. Strana PiS sa pritom dostala k moci v roku 2015 aj vďaka svojej kritike namierenej voči predchádzajúcej vláde za „neviazané výdavky“.

Líder PiS Kaczyňski povedal, že strana vzala vážne reakciu verejnosti. Takisto pripomenul, že už v minulosti vyhlasoval, že „do politiky sa nevstupuje pre peniaze“.

„Je jasné, že ľudia si tieto slová pamätajú, a preto takto reagovali na odmeny. A očakávajú zásadnú šetrnosť vo verejnom živote,“ dodal Kaczyňski.

Spresnil, že peniaze vyplatené ako odmeny, ktoré dosahujú výšku desaťtisícov zlotých (tisíce eur), budú venované charite katolíckej cirkvi. Ďalším krokom bude, že platy zákonodarcov a politikov na všetkých úrovniach vlády sa znížia podľa plánovaného zákona, ktorý začne platiť ešte pred letom, ako dúfa Kaczynski.

Oznámenie prišlo v období, keď sa politické strany v Poľsku začínajú pripravovať na jesenné komunálne voľby. Zatiaľ nie je jasné, či sa znižovanie platov bude týkať aj všetkých tých ľudí, ktorí sa uchádzajú o zvolenie.

Hovorkyňa PiS Beata Mazureková povedala, že tieto kroky podľa očakávania umlčia kritiku strany, ktorú jej adresuje opozícia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #odmeny #PiS #Jaroslaw Kaczynski