Dvaja muži dostali rok väzenia za násilie pri Erdoganovej návšteve USA

Americký súd poslal na rok a deň do väzenia dvoch mužov, ktorí sa vlani v máji zúčastnili napadnutia kurdských demonštrantov počas návštevy tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

05.04.2018 22:25
erdogan, trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump (vľavo) víta svojho tureckého náprotivka Recepa Tayyipa Erdogana pri príchode do západného krídla Bileheo domu.
debata

Dvojica amerických občanov sa priznala k tomu, že kopala do protestujúcich a spôsobila im zranenia. Informovala o tom agentúra Reuters. Americká justícia v súčasnosti rieši aj obvinenia štvorice členov Erdoganovej ochranky, čo komplikuje už aj tak napäté vzťahy s Ankarou.

Štyridsaťšesťročný Sinan Narin a o päť rokov starší Eyup Yildirim boli podľa úradov medzi skupinou Erdoganových priaznivcov, ktorí pred rezidenciou tureckého veľvyslanca vo Washingtone spolu s členmi prezidentovej ochranky násilne zaútočili na skupinu Kurdov. Yildirim kopal do hlavy a tváre muža, ktorý kvôli tomu utrpel otras mozgu a stratu pamäti, zatiaľ čo Narin kopal do ženy, ktorá spadla na zem.

Počas potýčok, ktoré sa odohrali po stretnutí tureckého prezidenta s jeho americkým náprotivkom Donaldom Trumpom v Bielom dome, bolo podľa americkej polície kvôli brutálnemu zásahu Erdoganovej ochranky a jeho stúpencov zranených 11 osôb.

Americké úrady najprv obvinili 15 prezidentových telesných strážcov, postupne však obvinenia voči 11 z nich stiahli. Zostávajúcim štyrom hrozí v prípade odsúdenia až 15 rokov väzenia.

Ankara tvrdí, že za potýčky mohli Kurdi, ktorí boli podľa nej spojení so zakázanou Stranou kurdských pracujúcich (PKK). Proti stíhaniu členov Erdoganovej ochranky Turecko dôrazne protestovalo a celá akcia skomplikovala momentálne napäté vzťahy medzi oboma spojencami z NATO.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Turecko #Recep Tayyip Erdogan