Nebenzia: Rusko je obeť. Vyšetrovanie otravy Skripaľovcov sa ešte ani nezačalo

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia otvoril vo štvrtok zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku dlhým vyhlásením, v ktorom tvrdil, že Rusko sa v súvislosti s kauzou Skripaľ stalo obeťou ohováračskej kampane zo strany Británie a jej spojencov.

06.04.2018 06:22
Vasilij Nebenzia Foto: ,
Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia.
debata (21)

Nebenzia uviedol, že bývalý plukovník ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergej Skripaľ nepredstavoval pre Rusko žiadnu hrozbu. Poukázal aj na to, že Skripaľ už osem rokov žije v Británii.

„Prečo by sme čakali osem rokov a rozhodli sa konať akurát dva týždne pred voľbami prezidenta Ruska a doslova pár týždňov pred majstrovstvami sveta vo futbale,“ pýtal sa ruský diplomat.

Položil aj rečnícku otázku, prečo by Rusko malo pokus o otrávenie Skripaľa spáchať „takým zvláštnym“ a pre páchateľov i ľudí v okolí nebezpečným spôsobom.

Podľa Nebenziu je tiež „absurdné a amorálne“ tvrdiť, že incident, ktorého aktérmi boli Skripaľ a jeho dcéra Julija 4. marca v anglickom Salisbury, bol pre Moskvu výhodný v záujme zomknutia sa národa pred voľbami.

Fakt, že britskí odborníci neboli schopní určiť pôvod použitej otravnej látky, podľa Nebenziu jasne popiera tvrdenia Londýna o účasti Moskvy na incidente v Salisbury.

Nebenzia v tejto súvislosti zdôraznil, že „(takto) padol najdôležitejší argument britskej strany o nepochybne ruskom pôvode (otravnej) látky, na čom aj bol postavený celý systém takzvaných dôkazov o vysokej pravdepodobnosti účasti Ruska“ v kauze Skripaľ.

Ruský diplomat tiež vyslovil predpoklad, že na to, aby Skripaľ a jeho dcéra prežili, musel im byť okamžite podaný protijed (antidotum). Pre ich záchranu museli „mať niekde blízko po ruke vzorku nie podobnej, ale (úplne) identickej látky,“ vyhlásil Nebenzia.

Nebenzia pred diplomatmi na pôde BR OSN vyhlásil, že vyšetrovanie incidentu s otrávením Skripaľovcov v Salisbury „sa nielenže neskončilo, ono sa v skutočnosti ešte (ani) nezačalo“.

Kritizoval tiež Britániu, ktorá s Ruskom na prípade odmieta spolupracovať „pod zámienkou, že obeť nespolupracuje so zločincom“. „Zločin bol spáchaný na britskom území, možno (to bol) teroristický čin a jeho obeťami sú naši občania,“ upozornil Nebenzia.

Rusko zvolalo zasadnutie BR OSN v New Yorku, aby prezentovalo svoje vysvetlenie útoku zo 4. marca.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #otrava #OSN #Sergej Skripaľ #Novičok #Vasilij Nebenzia #kauza Skripaľ