Zomrel spoluzakladateľ animátorského štúdia Ghibli Isao Takahata

Vo veku 82 rokov zomrel vo štvrtok Isao Takahata, spoluzakladateľ prestížneho japonského animátorského štúdia Ghibli. Takahata zomrel v jednej z tokijských nemocníc na rakovinu pľúc.

06.04.2018 07:01
Isao Takahata Foto: ,
Isao Takahata, spoluzakladateľ prestížneho japonského animátorského štúdia Ghibli.
debata

Takahata je považovaný za jedného z najslávnejších a najuznávanejších tvorcov japonských animovaných filmov anime. Jeho tvorba sa vyznačuje veľkým žánrovým i štýlovým rozsahom. Väčšinu jeho filmov je možné označiť za drámy z reálneho prostredia. Na rozdiel od mnohých anime v Takahatových snímkach sa neobjavuje až toľko fantazijných prvkov.

Animátorské štúdio Ghibli založil Takahata v roku 1985 so svojím priateľom, animátorom Hajaom Mijazakim. Ich ambíciou bolo vypracovať sa na japonskú obdobu štúdia Disney.

Štúdio Ghibli produkovalo aj Takahatove najznámejšie filmy, pričom jeho posledný – The Tale of The Princess Kaguya – bol v roku 2015 nominovaný aj na prestížnu cenu Oscar, nezískal ju však.

Takahata je známy aj ako režisér seriálu Heidi, dievča Álp, ktorý vznikol v 70. rokoch podľa knihy švajčiarskej spisovateľky Johanny Spyriovej.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #film #úmrtie #Ghibli #Isao Takahata