Viedeň bojuje proti šatkám aj tam, kde nie sú

Rakúska vládna pravica vytiahla do boja proti šatkám moslimiek - a to aj v škôlkach, kde sa veľmi nenosia. Vláda ľudovcov a krajnej pravice chce v rámci "zákona na ochranu detí" zaviesť zákaz nosenia šatiek pre dievčatá v škôlkach a na prvom stupni základných škôl.

06.04.2018 11:30
moslimka Foto: ,
Niektoré moslimské ženy si v zahaľovaní vystačia so šatkou na hlave, iné si vybrali prísny spôsob.
debata (12)

„Zahaľovanie malých dievčat by určite nemalo mať miesto v našej krajine,“ vyhlásil rakúsky kancelár Sebastian Kurz po rokovaní vlády.

Zákaz sa má týkať dievčat do približne 10 rokov. Koľko takých dievčat nosí v Rakúsku šatku, však nie je jasné. Väčšina moslimiek začína nosiť hidžáb od puberty.

Podľa Kurza cieľom vlády je zabrániť vzniku „paralelných spoločností v Rakúsku“, čím použil slovník svojho koaličného partnera – krajne pravicových Slobodných. Kurz ani šéf Slobodných vicekancelár Heinz-Christian Strache novinárom nepovedali, koľkých dievčat by sa zákaz mohol týkať, teda približne koľko škôlkarok nosí šatky. Kurz len zdôraznil, že „je to rastúci fenomén“, najmä v moslimských škôlkach, ale aj vo verejných.

Presnejšie údaje sa pokúšal zistiť denník Kurier. Nedozvedel sa ich ani z ministerstva školstva, ani od rôznych expertov. Minister školstva Heinz Fassmann označil chystaný zákaz za „symbolický“, a to bez ohľadu na to, koľkých dievčat sa bude týka.

Moslimské organizácie zatiaľ upozornili, že moslimky pred pubertou len zriedkavo nosia šatky. Ich zakazovanie však vyvolá len nepríjemné pocity v moslimskej komunite. „Veriaci aj sekulárni moslimovia sú čoraz viac znepokojení zo súčasnej politiky vykresľovania islamu ako nepriateľa,“ uvádza sa v stanovisku zástupcov rakúskych moslimov. Tí sa zároveň pýtajú, prečo – ak sa hovorí o zákaze šatiek pre moslimské dievčatá – sa nediskutuje aj o tom, že kresťanské deti nosia krížiky a židovskí chlapci kipy.

Návrh zákona má byť hotový do leta. Na jeho presadenie treba dvojtretinovú väčšinu v parlamente. Na to však vláda bude potrebovať podporu buď sociálnych demokratov, alebo liberálov. Viedeň vlani zakázala zahaľovanie tváre (burky a nikáby) na verejných miestach – napríklad na súdoch a v školách. Od plánu zakázať aj šatky učiteľkám sa napokon upustilo po debate o náboženských symboloch v školách, ku ktorým patria aj kríže na stenách v mnohých triedach.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #moslimovia #zahaľovanie