Zeman ukončil návštevu Slovenska, odišiel zo Štrbského Plesa

Prezident Miloš Zeman v piatok ukončil trojdňovú návštevu Slovenska, ktorá bola jeho prvou zahraničnou cestou v druhom funkčnom období hlavy štátu. Dopoludnia Zeman odišiel zo Štrbského Plesa vo Vysokých Tatrách, kde sa vo štvrtok stretol so svojim slovenským kolegom Andrej Kiska aj s novým slovenským premiérom Petrom Pellegrinim. Zeman pri odchode nekomentoval krach rokovaní medzi ÁNO a ČSSD o vytvorení vládnej koalície.

06.04.2018 12:08
Zeman, Kiska, Foto: ,
Prezident Miloš Zeman na návšteve Slovenska.
debata (4)

Prezidentov hovorca Jiří Ovčáček skôr na twitteri napísal, že Zeman svoje stanovisko k zostavovaní vlády najskôr oznámi premiérovi v demisii a šéfovi hnutia ÁNO Andrejovi Babišovi.

Zeman sa ešte vo štvrtok ohľadom formovaní novej českej vlády vyjadroval optimisticky. Podľa neho bola dosiahnutá rámcová zhody, že kabinet bude zostavený na pôdoryse spolupráce hnutia ANO, ČSSD a KSČM.

„Pokiaľ ide o informáciu, ktorú mne poskytli o priebehu rokovania vedúcich predstaviteľov sociálnej demokracie, myslím si, že bola uspokojivá a že signalizuje, že tie rokovania, hoci s istými ťažkosťami, prebiehajú dobre,“ povedal prezident na štvrtkovej tlačovej konferencii, ktorú usporiadal spolu so svojím slovenským náprotivkom Kiskom.

Pri návšteve Slovenska označil Zeman za posledný česko-slovenský problém neexistenciu Slovenského domu v Bratislave. Kritizoval tiež vydanie údajného ruského hackera Jevgenija Nikulina z Českej republiky do Spojených štátov ako krok, ktorý môže poslúžiť k vnútropolitickému boju v USA.

Zeman si zo Slovenska okrem iného odváža zdobenú valašku, ktorú mu krátko pred jeho odchodom odovzdal starosta tatranskej obce Štrba Michal Sýkora.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Vysoké Tatry #Štrbské pleso #návšteva Slovenska