Putin hovoril s Macronom o ukončení konfliktu v Sýrii, kde medzitým vypukli násilnosti

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok telefonicky rokoval o situácii v Sýrii so svojím francúzskym kolegom Emmanuelom Macronom. V sýrskom meste Dúmá a v jeho okolí medzitým vypukli v piatok násilnosti, ktoré si vyžiadali najmenej 32 ľudí, z toho minimálne 5 detí.

06.04.2018 14:27 , aktualizované: 20:12
Emmanuel Macron, Vladimir Putin Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vľavo) a jeho ruský proťajšok Vladimir Putin.
debata (21)

Naznačujú tak kolaps prímeria a evakuačného plánu, ktorý tam v poslednom období platil. Sýrska štátna televízia informovala, že mesto zasiahlo niekoľko náletov, ktorým predchádzalo ostreľovanie vládou kontrolovaných oblastí zo strany povstaleckej skupiny Armáda islamu.

Násilnosti v Dúmá, ktoré je poslednou baštou povstalcov vo Východnej Ghúte, vypukli takmer po dvoch týždňoch pokoja a po tom, ako sa Rusko dohodlo s predstaviteľmi Armády islamu na evakuácii do severnej Sýrie. Začiatkom týždňa z mesta odišli už stovky opozičných povstalcov a ich rodín. Podľa štátnej televízie sú však od štvrtka evakuácie pozastavené a členovia spomínanej skupiny odmietajú prepustiť mnoho vládnych podporovateľov, ktorých zadržiavajú už niekoľko rokov.

Podľa niektorých správ chce Armáda islamu rokovať o novej dohode, pričom sa údajne sťažuje na zlé zaobchádzanie zo strany tureckej armády v severnej Sýrii, ktorej územia kontrolujú opoziční povstalci podporovaní Tureckom. Podľa reportéra štátnej televízie pôsobiaceho v oblasti však sýrska armáda s povstalcami, ktorých nazval „teroristami“, rokovať o evakuácii nebude a ak neprepustia zajatcov, tak zničí ich úkryty a ďalšie pôsobiská.

V piatok hlásili úmrtie aj z Damasku, kde neďaleko mešity vybuchla bomba a pripravila o život jednu osobu. Šesť ďalších ľudí bolo zranených.

Macron: Treba chrániť civilistov, Rusko by malo využiť svoj vplyv

Macron podľa agentúry Reuters opätovne vyzval, aby Moskva využila svoj vplyv na ukončenie vojenského konfliktu v Sýrii a na začatie rokovaní o odovzdaní moci v tejto blízkovýchodnej krajine.

„Prezident (Macron) zdôraznil, že kvôli ochrane civilistov je potrebné ukončiť vojenské vyhrocovanie, ku ktorému dochádza v posledných mesiacoch,“ uviedol Elyzejský palác. Poznamenal tiež, že rozhovor sa týkal aj opatrenia, ktoré by zabránili návratu teroristického hnutia Islamský štát, ktoré v minulosti ovládalo rozsiahle územia v Sýrii a v Iraku.

Kremeľ podľa TASS povedal, že Putin informoval Macrona o stredajšom summite Turecka, Iránu a Ruska v Ankare, kde sa tri prezidenti dohodli na ďalšiu spoluprácu v Sýrii s cieľom uzavrieť trvalé prímerie, ochrániť civilistov a zabezpečiť územnú celistvosť krajiny.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #rokovania #Sýria #Vladimir Putin #Emmanuel Macron #vojenský konflikt