Ďalšie obete v Pásme Gazy, izraelskí vojaci zastrelili sedem demonštrantov

Streľba zo strany izraelskej armády do davu palestínskych demonštrantov na hraniciach medzi Izraelom a Pásmom Gazy sa zvýšila už na sedem. Ďalších 1 070 Palestínčanov utrpelo pri izraelskej streľbe zranenia, informuje palestínske ministerstvo zdravotníctva.

06.04.2018 17:09 , aktualizované: 20:54
Palestínčania, pásmo gazy Foto:
Palestínčania protestujú v Pásme Gazy.
debata (31)

Až 293 Palestínčanov utrpelo strelné zranenia po ostrej streľbe, čo nasvedčuje tomu, že streľba ostrými nábojmi zo strany izraelskej armády je oveľa frekventovanejšia ako to býva pri zásahoch Izraela proti palestínskym demonštráciám zvykom. Spomedzi zranených je 25 ľudí vo vážnom stave, informuje palestínske ministerstvo.

Piatkový protest nadväzuje na demonštráciu, ktorá sa na hraniciach medzi Pásmom Gazy a Izraelom konala minulý piatok. Od tohto protestu tak zabili izraelskí vojaci v Pásme Gazy celkovo už 29 Palestínčanov, 23 z nich boli demonštranti.

Protesty organizuje palestínske militantné hnutie Hamas, ktoré tvrdí, že budú trvať niekoľko týždňov. Podľa Izraela hnutie používa protesty ako „zástierku na útoky na hranicu“. Izraelská armáda varovala, že ktokoľvek sa priblíži k hranici, riskuje život.

Izraelské zásahy proti protestujúcim si už minulý týždeň vyslúžili kritiku zo strany medzinárodného spoločenstva. Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva je pravdepodobné, že izraelská armáda proti demonštrantom použila „nadmernú silu“.

Rešpektovaná izraelská mimovládna organizácia Be-celem (v preklade „Na obraz“ v zmysle „na obraz Boží“ – pozn. SITA) vyzvala izraelských vojakov, aby neuposlúchli rozkazy a nestrieľali na palestínskych demonštrantov okrem prípadov, ak sa ocitnú „v bezprostrednom ohrození života“. Posledné udalosti na hraniciach medzi Pásmom Gazy a Izraelom podľa tejto mimovládky ukazujú, že „taktika izraelskej armády je evidentne protizákonná“.

Izraelská armáda ostrú streľbu do davu demonštrantov obhajuje – ako už tradične – vyhlásením, že strieľa „cielene iba na najväčších podnecovateľov násilností“. Svedectvá z palestínskej strany to však nepotvrdzujú.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Pásmo Gazy