Británia odmietla udeliť víza Skripaľovej neteri

Británia odmietla udeliť víza neteri ruského dvojitého agenta Sergeja Skripaľa, ktorého spoločne s jeho dcérou Juliou otrávili začiatkom marca v anglickom meste Salisbury. Oznámilo to v piatok britské ministerstvo vnútra, z ktorého vyhlásenia citovala agentúra AP.

06.04.2018 20:26
debata (54)

Ministerstvo informovalo, že žiadosť o víza Viktorie Skripaľovej zamietlo, pretože nebola v súlade s imigračnými predpismi. Podrobnosti však neposkytlo. Samotná Viktoria pre AP uviedla, že jej oznámili, aby v piatok prišla na britské veľvyslanectvo v Moskve, avšak tá napokon e-mailom stretnutie zrušila.

Viktoria mala podľa skorších medializovaných správ tento týždeň odcestovať do Británie a v nemocnici v meste Salisbury navštíviť Skripaľa i jeho dcéru Juliu.

Viktoria v tejto súvislosti nedávno povedala: „Mám momentálne jediný cieľ – priletieť tam a odviesť Juliu, prinajmenšom.“ Dodala, že Julia sa o politiku nikdy priveľmi nezaujímala. Vyjadrila sa tak v programe ruskej štátnej televíznej stanice Rossia 1, kde miestni odborníci a zákonodarcovia hovorili o útoku na Skripaľovcov ako o zložitom sprisahaní zo strany Británie s cieľom očierniť Rusko, informovala agentúra Reuters.

Bývalého dôstojníka ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa (66) a jeho dcéru Juliu (33) našli 4. marca v bezvedomí na lavičke pred obchodným centrom v Salisbury, kde Skripaľ žil. Oboch po útoku hospitalizovali, pričom dlho boli v kritickom stave. Ich stav sa však podľa vedenia nemocnie, v ktorej sú hospitalizovaní, zlepšil a momentálne už nie je považovaný za kritický.

Vedenie nemocnice v piatok informovalo, že Sergej Skripaľ „reaguje dobre na liečbu“ a jeho stav sa „rapídne zlepšuje“. Zdravotný stav Julie Skripaľovej sa podľa nemocnice začal zlepšovať ešte koncom marca. Samotná Julia Skripaľová vo štvrtok vo vyhlásení uviedla, že každým dňom naberá na sile.

Británia z útoku na dvojicu, pri ktorom bola použitá nervovoparalytická látka novičok vyvinutá v bývalom Sovietskom zväze, obvinila Moskvu. Rusko však akúkoľvek zodpovednosť za útok odmieta a najnovšie žiada od Londýna ospravedlnenie a odpoveď na otázku, na čom sú jeho tvrdenia založené.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #víza #Sergej Skripaľ