Pri protestoch Palestínčanov v Gaze už deväť mŕtvych a stovky zranených

Deväť palestínskych Arabov bolo zabitých a ďalších niekoľko stoviek Palestínčanov utrpelo zranenia, keď izraelské ozbrojené sily zasiahli v piatok proti tisíckam účastníkov masových protestov v pásme Gazy pri hraničnej čiare s Izraelom.

07.04.2018 10:56
Izrael Palestínčania Gaza protesty zranení Foto: ,
Palestínski demonštranti utekajú pred slzotvorným plynom počas zrážok s izraelskými vojakmi na hranici Izraela v pásme Gazy.
debata (32)

Medzi mŕtvymi je aj 16-ročný mladík a jeden palestínsky novinár, spresnil v sobotu podľa agentúry DPA Ašraf Kidra, hovorca hnutím Hamas riadeného ministerstva zdravotníctva v Gaze.

Pri násilnostiach pozdĺž hraníc prišlo od minulého piatka o život už najmenej 31 Palestínčanov. Išlo tak o najkrvavejší týždeň v pásme Gazy za niekoľko posledných rokov, konštatuje DPA.

Podľa údajov izraelskej armády sa na pohraničných výtržnostiach a protestoch podieľalo tento piatok zhruba 20.000 palestín­skych Arabov. Viacerí z nich pálili pneumatiky a hádzali kamene smerom na Izrael. Z nejednej lokality stúpal aj hustý dym.

Podľa izraelských armádnych zdrojov strieľali izraelskí vojaci cielene na palestínskych vodcov a väčšinu usmrtených tvoria militanti.

Armáda židovského štátu, ktorá vyhlásila pohraničné pásmo za uzavretú vojenskú oblasť, použila na uhasenie požiarov založených Palestínčanmi vodné delá a súčasne aj megaventilátor na rozptýlenie dymových oblakov smerujúcich na izraelskú stranu hranice.

Radikáli z hnutia Hamas, ktoré vládne v pásme Gazy, avizovali niekoľkotýždňové protesty proti desať rokov trvajúcej blokáde pásma a 70. výročiu vzniku štátu Izrael. Požadujú tiež, aby sa palestínski utečenci a ich potomkovia mohli vrátiť do svojich pôvodných domovov na území dnešného Izraela.

Izrael obviňuje Hamas z pokusov o uskutočnenie pohraničných útokov pod pláštikom veľkých protestov a už viackrát oznámil, že za každú cenu zabráni narušovaniu svojej oplotenej hranice. Súčasne varoval pred vážnymi vplyvmi na životné prostredie a zdravotný stav obyvateľstva.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Palestína #protesty #Pásmo Gazy #Palestínčania