Ruský veľvyslanec v Londýne žiada o stretnutie s Johnsonom. Dôvodom Skripaľ

Ruské veľvyslanectvo v Londýne formou nóty požiadalo o stretnutie s britským ministrom zahraničných vecí Borisom Johnsonom. S odvolaním sa na hovorcu veľvyslanectva o tom informovala agentúra RIA Novosti.

07.04.2018 14:27
julija skripaľová, skripaľ Foto: ,
Dcéra bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa Julija, ktorú spoločne s jej otcom 4. marca otrávili v meste Salisbury v juhozápadnom Anglicku.
debata (40)

Podľa veľvyslanectva „už dávno dozrel čas“ na schôdzku veľvyslanca Alexandra Jakovenka s ministrom Johnsonom, ktorá má byť venovaná dvojstranných vzťahom a vyšetrovaniu incidentu v Salisbury, kde 4. marca s príznakmi otravy našli bývalého dôstojníka ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a jeho dcéru.

Veľvyslanectvo vo svojom vyhlásení vyjadrilo nádej v konštruktívnu odpoveď britskej strany a stretnutie diplomatov očakáva v čo najkratšom čase.

Rusko žiada od Británie vysvetlenie aj v prípade neudelenia víz príbuznej Skripaľovcov, uviedla v piatok vo vysielaní televízie Rossija 24 hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

Reagovala tým na správy ruských médií, že britské veľvyslanectvo v Moskve Viktoriji Skripaľovej odmietlo udeliť vstupné vízum, aby mohla v Británii navštíviť svojho s otravou hospitalizovaného strýka a sesternicu.

Predstaviteľ ruského veľvyslanectva v Londýna pre RIA Novosti uviedol, že vyhlásenie britského ministerstva vnútra tvrdiaceho, že Skripaľovej žiadosť o udelenie víza nebola v súlade s požiadavkami britského zákona o imigrácii, „nie je hodna kritiky“. Podľa neho britské veľvyslanectvo malo Skripaľovej pomôcť pri doplnení všetkých formalít, a nie jej vízum vôbec nevydať.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #Sergej Skripaľ #kauza Skripaľ