V Münsteri útočil zrejme duševne labilný Nemec: Traja mŕtvi a 30 zranených

Nabehnutie dodávky do záhradky reštaurácie v západonemeckom Münsteri si vyžiadalo dve obete. S vodičom, ktorý po čine spáchal samovraždu, si incident vyžiadal dokopy troch mŕtvych. Novinárov o tom večer informoval minister vnútra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Herbert Reul.

07.04.2018 17:11 , aktualizované: 21:26
Nemecko Münster automobil ľudia náraz obete Foto: ,
Príslušník špeciálnych policajných síl hliadkuje na ulici 7. apríla 2018 v nemeckom Münsteri, kde dodávka vrazila do ľudí.
debata (14)

Pôvodne polícia hovorila o dohromady štyroch mŕtvych. Reul takisto potvrdil, že čin podľa všetkého nemá spojitosť s islamistickým extrémizmom.

Reul povedal, že pri udalosti zahynuli dve obete a páchateľ. „Dohromady sú to traja,“ potvrdil počet mŕtvych. Polícia doteraz hovorila o štyroch mŕtvych a 20 zranených.

Reul tiež potvrdil informácie médií, že za volantom sedel nemecký občan. Nič v tejto chvíli nenasvedčuje islamistickému pozadia činu, povedal regionálny politik. Dodal ale, že vyšetrovanie je vedené všetkými smermi.

Väčšina ľudí v starom meste v centre nemeckého mesta Münster si v sobotu popoludní užívala krásne teplé slnečné počasie, keď sa do lokality veľkou rýchlosťou prirútila dodávka a vrazila do skupinky občanov sediacich na zemi pred jednou z tamojších tradičných reštaurácií neďaleko miestneho Dómu. V lokalite vypukla panika.

Na snímke hasiči kráčajú v centre nemeckého...
Na snímke hasičské autá a policajti v centre...
+7Policajné a hasičské autá v centre nemeckého...

Našli podozrivý objekt

Správy, podľa ktorých bezpečnostné zložky pátrajú po dvoch ďalších podozrivých, medzičasom polícia spresnila. Jestvovali vraj špekulácie o tom, že z dodávky vyskočili dve iné osoby a ušli. Táto informácia sa ale nepotvrdila.

Polícia však skúmala predmetné motorové vozidlo z obáv pred možnou prítomnosťou náloží. Podľa aktuálnej správy tlačovej agentúry DPA muži zákona našli pri tom nešpecifikovaný podozrivý predmet.

Ako píše v internetovom vydaní spravodajský týždenník Der Spiegel, sa Münsteru, ktorého centrum hermeticky polícia uzavrela, občania museli vyhýbať.

Páchateľom mohol byť duševne labilný Nemec

Podľa informácií denníka Süddeutsche Zeitung a staníc NDR a WDR nabehol v Münsteri do ľudí 49-ročný Nemec s psychickými problémami.

Vodič dodávky Jens R. mal v rokoch 2014 a 2016 psychické problémy, informovali nemecké médiá. Podľa informácií televízie ZDF sa vodič už v minulosti pokúsil o samovraždu. Polícia o ňom údajne mala záznamy kvôli drobnej kriminalite.

Polícia údajne prehľadávala jeho byt. Postupovala pritom s opatrnosťou, pretože sa obávala, že v byte by mohli byť výbušniny. Polícia označila správy niektorých médií o údajnom spolupáchateľovi za špekulácie. Teraz predpokladá, že vodič konal sám.

Podľa informácií spravodajskej televízie n-tv už ale nehľadá ďalších podozrivých.

Podľa agentúry DPA bolo dnes v centre Münsteru v čase incidentu väčšie množstvo policajtov než zvyčajne kvôli plánovanej demonštrácii Kurdov. Policajti tak mohli byť rýchlo na mieste.

Napriek ubezpečeniu vyšetrovateľov, že skúmajú viaceré vyšetrovacie verzie a varovaniu pred robením unáhlených záverov hovoril šéf Nemeckých policajných odborov v Severnom Porýní-Vestfálsku Erich Rettinghaus pre internetový server RP-online jednoznačne: „Pre celé Nemecko jestvovalo stále latentné vysoké nebezpečenstvo útoku. Teraz zasiahol aj Severné Porýnie-Vestfálsko, v ktorom sme doteraz boli šťastní a schopní vždy plánované atentáty a útoky prekaziť včas. Tentoraz sa to nepodarilo. Je treba teraz objasniť zločin a predovšetkým zadržať všetky osoby, ktoré možno stoja za ním, aby sa predišlo eventuálnym ďalším zločinom“, konštatoval.

Kondolovala aj Merkelová

Sústrasť obetiam a ich rodinám už vyjadrilo niekoľko nemeckých politikov vrátane prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera a kancelárky Angely Merkelovej.

Kondolovali tiež napríklad predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, francúzsky prezident Emmanuel Macron a na twitteri aj bývalý katalánsky separatistický premiér Carles Puigdemont, ktorý je teraz v Nemecku.

Merkelová a nemecký minister vnútra Horst Seehofer takisto ubezpečili, že polícia urobí všetko pre vyšetrenie činu.

Pokojné univerzitné mesto

Mesto Münster leží na severe spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko a žije v ňom viac ako 300 000 ľudí.

Münster patrí medzi najvýznamnejšie univerzitné mestá spolkovej republiky a je známy po druhej svetovej vojne krásne rekonštruovaným starým mestom. V jeho centre majú prevahu početné gastronomické zariadenia rôzneho zamerania, ale aj kultúrne inštitúcie.

Dnešná udalosť pripomína predvianočný teroristický útok v Berlíne z roku 2016, kde tuniský islamista Anis Amri narazil s nákladným vozidlom do davu ľudí na vianočnom trhu a zabil 12 ľudí vrátane jednej Češky.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Münster #útok vozidlom