Maďari rozhodovali o svojej budúcnosti, účasť bola rekordná

V Maďarsku sa skončili parlamentné voľby, v ktorých sa terajší konzervatívny premiér Viktor Orbán uchádzal o tretí mandát v rade a o udržanie ústavnej väčšiny.

08.04.2018 08:24 , aktualizované: 21:08
orbán, voľby Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho manželka Anikó Lévaiová volia vo volebnej miestnosti v Budapešti počas parlamentných volieb v Maďarsku.
debata (63)

Výnimku tvorili tie okrsky, kde ešte voliči čakali v radoch. Národná volebná komisia (NVI) oznámila, že voliči, ktorí sa do radu postavili do 19.00 h, mohli ešte odovzdať svoj hlas v parlamentných voľbách.

NVI uviedla, že zverejňovať čiastkové výsledky sčítania hlasov začne o 21:30 SELČ. Z údajov vyplýva, že účasť dosiahla o 18:30 68,13 percenta, čo je najvyššia hodnota z posledných štyroch volieb parlamentu.

Hlasovanie sprevádzala podľa priebežných informácií volebnej komisie vysoká účasť, čo podľa analytikov nebolo pre Orbána výhodné. Predbežné výsledky sa podľa médií očakávajú po 23:00 SELČ, povolebné odhady neboli pripravované.

Najdôležitejšie informácie

  • Voľby sa začali o 6:00 hod, skončili sa o 19:00 hod
  • Účasť o 18:30 dosiahla 68,13 percenta
  • Účasť bola o 15:00 rekordná
  • Priebeh volieb bol pokojný
  • Hlasovalo 8,3 milióna oprávnených voličov
  • Maďarský parlament má 199 kresiel
  • Favoritom bol Orbánov Fidesz, ktorý vyhral v rokoch 2010 aj 2014
  • Vysoká účasť podľa pozorovateľov pomôže opozícii
  • Prvé výsledky sa čakajú po 23:00 hod

Orbánovi sa zrejme podarí vo voľbách zvíťaziť, otázkou však je, či si Fidesz spolu s kresťanskými demokratmi v parlamente udrží ústavnú väčšinu.

Vďaka nej šéf maďarskej vlády presadil zmeny v kľúčových inštitúciách, vrátane justície a médií, ktoré jeho kritici doma aj v zahraničí označujú za oslabenie právneho štátu a demokracie.

Ľudí viac trápi chudoba

Do parlamentu sa zrejme dostane aj spriatelená Kresťanskodemo­kratická ľudová strana (KDNP). Orbán založil svoju kampaň najmä na protiimigračnej politike, no voličov viac znepokojujú témy ako chudoba, korupcia a zdravotná starostlivosť.

Hlavnými súpermi sú Gergely Karácsony, ktorý zastupuje Maďarskú socialistickú stranu (MSZP) a Dialóg pre Maďarsko, a tiež predseda strany Jobbik Gábor Vona.

Voliči majú na sebe oblečené tradičné husárske...
Muž volí vo volebnej miestnosti počas...
+6Líderka liberálnej a ochranárskej strany...

Maďarský premiér Viktor Orbán a jeho manželka Anikó Lévaiová odovzdali svoj hlas okolo 8:00.

Ministerský predseda hlasoval v škole neďaleko svojho domova v Budapešti a po odchode z volebnej miestnosti sľúbil, že bude bojovať za svoju krajinu, napísala agentúra Reuters.

Hlasoval za Fidesz

„Potom, čo dalo jasne najavo, že je proti migrácii Bavorsko, Taliansko, Česko a Rakúsko, je teraz rad na Maďarsku,“ povedal Orbán portálu Origo. V predvolebnej kampani sa staval do úlohy záchrancu maďarskej kresťanskej kultúry pred moslimskou migráciou do Európy. Podľa svojich kritikov tak v Maďarsku rozdúchava xenofóbiu.

Orbán novinárom pri volebnej miestnosti povedal, že hlasoval za svoj Fidesz, pretože to je „jediná bezpečná voľba“, a že počas dňa chce mobilizovať voličov.

„Odtiaľto pôjdem burcovať voliča … každého žiadam, aby sa volieb zúčastnil,“ povedal Orbán po odchode z volebnej miestnosti.

Volil už aj prezident Áder

Svoje občianske právo predpoludním využil už aj maďarský prezident János Áder s manželkou Anitou Herczeghovou. Prezidentský pár svoje hlasy v maďarských parlamentných voľbách 2018 odovzdali pred 10.00 h vo volebnom okrsku budínskej základnej školy na Zugligetskej ceste.

Hlava štátu sa novinárom nevyjadrila.

Rekordná účasť

K urnám volieb v Maďarsku prišlo v nedeľu do 15.00 h celkom 4 224 112 opráv­nených voličov, čím účasť dosiahla rekordných 53,64 percenta, vyplýva z údajov Národnej volebnej kancelárie (NVI).

Vysoká účasť by mala podľa pozorovateľov prospieť skôr opozícii. Pred štyrmi rokmi sa v tomto čase účasť vyšplhala iba na 45,02 percenta.

Doposiaľ najvyššiu účasť na demokratických voľbách k 15.00 h zaznamenali v roku 2002 s hodnotou 51,78 percenta, vtedy vládna strana Fidesz premiéra Viktora Orbána voľby prehrala.

Výrazne vyšší záujem

Do 13.00 h prišlo k urnám v krajine 42,32 percenta oprávnených voličov. S odvolaním sa na údaje Národnej volebnej kancelárie (NVI) o tom informovala tlačová agentúra MTI.

Volebná účasť v maďarskej metropole, kde volebné právo využili už skôr i najvyšší ústavní činitelia, prezident János Áder a premiér Viktor Orbán, ako aj niektorí vedúci predstavitelia opozície, medzičasom prevýšila celoštátny priemer a dosiahla 45,52 percenta voličov.

Vo všetkých župách bola účasť do 13.00 h nižšia, pričom najviac voličov prišlo do volebných miestností v Peštianskej župe (45 percent), v Hevešskej župe (43,74 percenta) a v Stoličnobeleh­radskej župe (43,61 percenta). V niektorých župách však účasť nedosiahla ani hranicu 40 percent.

Voliči javili väčší záujem o účasť na voľbách – niektoré médiá rozdiel oproti roku 2014 označili za výrazne vyšší. Do 09.00 h pomer oprávnených voličov, ktorí už odvolili, dosiahol 13,17 percenta. V roku 2014 bol tento pomer v rovnakom čase iba 9,5-percentný.

Priebeh volieb bol pokojný, narušili ich lokálne incidenty

Voľby priniesli niekoľko neobvyklých udalostí, o ktorých informovala Národná volebná kancelária (NVI) i tlačová agentúra MTI.

V obci Rábatamási v Rábsko-mošonsko-šopronskej župe na severozápade krajiny hraničiacej so Slovenskou republikou dostal epileptický záchvat vo volebnej miestnosti mladý volič krátko po vhodení volebného lístka do urny. Situácia si tu vynútila prerušenie hlasovania na osem minút. Mladík požiadal následne, aby mu nevolali sanitku, takže zodpovední ho odprevadili do inej miestnosti a informovali jeho blízkych.

Rýchlu zdravotnú pomoc museli však privolať do jednej z volebných miestností v Zalaegerszegu, keď tam náhla nevoľnosť postihla člena volebnej komisie. Hlasovanie tu však nemuseli prerušiť, záchranári postihli pacientovi prvú pomoc mimo volebnej miestnosti a potom ho previezli do nemocnice.

Z jedného z volebných obvodov v baníckom meste Komló v Baranskej župe na juhozápade Maďarska došlo nedopatrením v dôsledku nedorozumenia k vyškrtnutiu kandidáta opozičnej Demokratickej koalície (DK) Ferenca Nagya z ôsmich hlasovacích lístkov. O platnosti odovzdaných hlasov rozhodne miestna volebná komisia pri ich sčítaní posudzujúc individuálne každý z nich.

Komerčná televízia ATV s odvolaním sa na komuniké centristického politického hnutia Momentum priniesla správu o tom, že voliči informovali údajne o viacerých nezrovnalostiach.

Sťažnosti zo zahraničia

V meste Cegléd v Peštianskej župe vraj manželský pár dostal dva hlasovacie lístky pre kandidátov v individuálnom volebnom obvode, ale žiadny na výber politickej strany.

Národnostné hlasovacie lístky sa dostali údajne i do rúk občanov, ktorí nie sú registrovaní sťaby voliči-príslušníci národnostných menšín.

V istom domove pre skôr narodených v Budapešti vraj vyberali mená z kandidátok namiesto chovancov s ťažkou demenciou iné osoby.

Podobná správa prišla aj z Albertirse v Peštianskej župe o hlasovaní namiesto starých spoluobčanov.

Niektorí voliči sa sťažovali na skutočnosť, že volebný lístok nebol opatrený pečiatkou, iní, že chceli hlasovať v zahraničí, ale nedostali včas volebný lístok.

Predbežné výsledky neskoro večer

Predvolebné prieskumy dávali Orbánovým konzervatívcom náskok dvadsiatich až tridsiatich percentuálnych bodov pred opozíciou. Tá naopak živí nádej, že ju podporia voliči, ktorých Orbán unavil svojimi neustálymi výpadmi proti domnelým nepriateľom maďarského národa i tým, že údajne toleruje vo vysokej miere korupciu vo svojom okolí.

Volieb sa mohlo zúčastniť približne 8,3 milióna oprávnených voličov. Hlasovanie začalo o 6:00 SELČ a skončilo o 19:00 SELČ. Odhady z prieskumov medzi voličmi pri odchode z volebných miestností sa neplánovali. Predbežné výsledky majú byť známe neskoro večer.

Maďarský parlament má 199 kresiel.

63 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Orbán #Fidesz #parlamentné voľby #maďarské voľby #voľby v Maďarsku