Motív útoku z Münsteru je zrejme v osobe páchateľa. S terorizmom nesúvisí

Nemecké úrady identifikovali obete sobotňajšieho útoku dodávkou v centre mesta Münster v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko.

08.04.2018 08:53 , aktualizované: 15:21
Nemecko Münster automobil ľudia náraz obete Foto: ,
Ľudia stoja pred reštauráciou v nemeckom Münsteri. Muž vrazil v sobotu popoludní veľkou rýchlosťou s dodávkou do skupiny ľudí sediacich pred jednou z tamojších tradičných reštaurácií Kiepenkerl neďaleko miestneho Dómu. Udalosť si vyžiadala štyri životy vrátane vodiča, ktorý po incidente spáchal samovraždu, a viac ako 30 zranených. Najmenej šesť z nich je v ohrození života.
debata (14)

Polícia a prokuratúra spolkovej krajiny v spoločnom vyhlásení uviedli, že obeťami útoku sú 51-ročná žena a 65-ročný muž. Zároveň potvrdili, že páchateľ, „48-ročný muž z Münsteru“, sa po čine zastrelil vo vozidle.

Motív činu nie je zatiaľ známy. „Vyšetrovatelia skúmajú prípad zo všetkých možných uhlov,“ uviedol tamojší prokurátor Martin Botzenhardt.

Muž vrazil v sobotu popoludní veľkou rýchlosťou s dodávkou do skupiny ľudí sediacich pred jednou z tamojších tradičných reštaurácií Kiepenkerl neďaleko miestneho Dómu.

Počet zranených je približne 20, niektorí sú v kritickom stave.

Na snímke hasiči kráčajú v centre nemeckého...
Na snímke hasičské autá a policajti v centre...
+7Policajné a hasičské autá v centre nemeckého...

Minister: Motív útoku je zrejme v osobe páchateľa

Krajinský minister vnútra zo Severného Porýnia-Vestfálska Herbert Reul potvrdil v nedeľu doterajšie informácie o páchateľovi.

Vodič dodávky, ktorý následne spáchal samovraždu, bol s veľkou pravdepodobnosťou z Nemecka pochádzajúcim páchateľom konajúcim individuálne, a nie utečencom. S veľkou pravdepodobnosťou nemá jeho čin žiadne islamistické pozadie.

Jestvuje mnoho poznatkov, že motív útoku je v osobe páchateľa, avšak vyšetrovanie tohto aspektu potrvá ešte hodiny a dni. Ešte zďaleka nie sme na konci, je to čas pre vyšetrovateľov, vyplýva z vyjadrenia ministra v Münsteri, ktoré sprostredkovala tlačová agentúra DPA.

Polícia s ním mala skúsenosť

Ako informovala v nedeľu vrchná prokurátorka z Münsteru Elke Adomeitová, útočník bol polícii známy už pre menšie delikty, čelil štyrom vyšetrovaniam v rokoch 2015 a 2016 pre podozrenie z trestných činov vyhrážania sa, poškodzovania cudzieho majetku, podvodu a úteku z miesta dopravnej nehody. Všetky však zastavili.

Na prvý pohľad, zdôraznila prokurátorka, však z týchto informácií nevyplýva poznanie o kumulácii väčšej kriminálnej energie. To budú musieť detailnejšie preskúmať teraz orgány činné v trestnom konaní.

Ani naďalej však nič nenaznačuje politicky motivované pozadie útoku alebo existenciu ďalších podozrivých, konštatovala prokurátorka.

O domových prehliadkach štyroch bytov útočníka, ktoré začali v sobotu podvečer a pokračovali po celú uplynulú noc, informoval v nedeľ v Münsteri tamojší policajný prezident Hajo Kuhlisch.

Žiadna z prehliadok dvoch bytov v Münsteri a dvoch bytov vo východnej časti Nemecka nenaznačila možnosť politického pozadia útoku. To isté platí aj o výsledku prehliadok mužových motorových vozidiel a kontajneru. Vyšetrovatelia preto naďalej predpokladajú, že motív a príčiny činu treba hľadať v samotnom páchateľovi.

Vážne zranení zostávajú v ohrození života

Zdravotný stav osôb vážne zranených pri útoku v Münstere sa v priebehu uplynulých hodín zásadne nezmenil, títo pacienti sú naďalej v ohrození života. Informácii priniesla v nedeľu tlačová agentúra DPA.

Nemecký spolkový minister vnútra Horst Seehofer a krajinský premiér Severného Porýnia-Vestfálska Armin Laschet v nedeľu spoločne kondolovali pozostalým a vyjadrili solidaritu so zranenými a ich blízkymi.

Stále dúfame a modlíme sa za to, aby sa zranení uzdravili, formuloval šéf rezortu vnútra v Berlíne, ktorý poďakoval policajtom a príslušníkom ďalších bezpečnostných zložiek za ich profesionálnu prá­cu.

Poďakovanie za vecné informovanie verejnosti a zdržanlivosť sa ušlo i médiám.

Armin Laschet vyzdvihol rozvahu a solidaritu občanov Münsteru bezprostredne po čine.

Prokuratúra stále hľadá motív

Prokuratúre zatiaľ ešte nič nenaznačuje motív, ktorý mohol mať 48-ročný muž.

V spoločnom vyhlásení s políciou prokurátor Martin Botzenhardt v nedeľu napísal, že „doposiaľ nemáme žiadnu stopu, ktorá by viedla k možnému objasneniu tohto činu“, informuje agentúra AP.

Polícia odstránila v nedeľu okolo obeda barikády rozmiestnené v okolí centra Münsteru.

Obyvatelia i turisti sa tak pokojne môžu vrátiť do starého mesta. Bezprostredné okolie útoku je však v dôsledku pretrvávajúceho vyšetrovania stále uzatvorené.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Münster #útok v Münsteri