Chemický útok? V sýrskej Dúme sú desiatky obetí

Dusiace sa deti a ženy, mŕtvi s penou na ústach. V Sýrii pravdepodobne režim Bašara Asada opäť použil chemické zbrane. Z mesta Dúma, ktoré do značnej miery ovládajú rebelanti, hlásia po sobotných náletoch až 70 mŕtvych.

08.04.2018 10:21 , aktualizované: 22:18
Sýria Ghúta Dúmá útok chemický údajný Foto:
Na snímke zverejnenej Sýrskou civilnou obrannou skupinou Biele helmy, zdravotníci poskytujú deťom pomoc po údajnom chemickom útoku v sýrskom meste Dúma neďaleko Damasku.
debata (255)

Damask akúkoľvek zodpovednosť odmieta a tvrdí, že ide o výmysly. Rusko sa vyjadrilo podobne. Moskva vojensky a diplomaticky drží Asadovi chrbát bez ohľadu na zabíjanie civilistov a ich mučenie.

"Mnoho mŕtvych vrátane žien a detí v nezmyselnom chemickom útoku v Sýrii. Miesto, kde sa toto zverstvo stalo, je uzavreté a obkľúčené sýrskou armádou, nedá sa doň dostať. Prezident Putin, Rusko a Irán sú zodpovední za podporu zvera Asada,“ napísal na sociálnej sieti Twitter americký prezident Donald Trump.

Šéf Bieleho domu zvyčajne verejne nekritizuje Moskvu a jej kroky. Teraz však na Twitteri naznačil, že Asad za útok zaplatí vysokú cenu. "Otvorte oblasť pre lekársku pomoc a verifikáciu. Ďalšia humanitárna katastrofa, ktorá nedáva zmysel. Choré,“ uviedol Trump.

Útok v Dúme prišiel presne rok po tom, čo vládca Oválnej pracovne nariadil raketový zásah proti Sýrii. Bola to odpoveď na chemický útok Asadovho režimu v Chán Šajchúne, pri ktorom v apríli 2017 zahynulo takmer 90 ľudí. Američania v odvete zaútočili na leteckú základňu Šajrát.

V marci francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že Paríž bude vojensky reagovať, keď bude mať k dispozícii jednoznačné dôkazy, že Asadov režim použil chemické zbrane.

Je teda na stole možná reakcia na útok v Dúme? Zástupca riaditeľa parížskej Nadácie pre strategický výskum Bruno Tertrais si myslí, že to vôbec nie je vylúčené. "Povedal by som, že sa napĺňajú podmienky pre spoločnú americko-francúzsku vojenskú odpoveď. Paríž vyhlásil, že je ochotný konať aj samostatne v prípade, že dôjde k chemickému útoku proti civilistom. Ak nič neurobí, príde o dôveryhodnosť. Samozrejme, znamená to, že bude musieť byť schopný potvrdiť identitu páchateľov,“ uviedol Tertrais pre Pravdu.

Červenú čiaru už Asad prekročil v roku 2013. Vtedy použil chemické zbrane vo Východnej Ghúte. Vtedajší americký prezident Barack Obama však nakoniec nepristúpil k vojenskej reakcii. Rusko dokázalo s Asadom vyrokovať, že sa vzdá chemických zbraní. Dohoda sa však očividne nedodržiava. Trump Obamu kritizoval za nečinnosť.

Zatiaľ nie je jednoznačne možné overiť autenticitu mnohých fotografií a videí, ktoré prichádzajú z Dúmy. Viaceré medzinárodné organizácie však majú na mieste spolupracovníkov. Záchranári zo skupiny Biele prilby tvrdia, že veľa ľudí sa zadusilo v domoch a krytoch.

Podľa Sýrsko-americkej lekárskej nadácie chlórová bomba zasiahla aj nemocnicu v Dúme. Pre agentúru Reuters to povedal podpredseda organizácie Basel Termanini. Nadácia má podľa svojej webovej stránky v Sýrii 139 ošetrovní.

Ruský generál Jurij Jevtušenko obvinil Západ, že šíri informácie o chemických zbraniach, aby vraj pomohol rebelantom. Počas viac ako sedem rokov trvajúceho konfliktu v Sýrii zahynuli státisíce ľudí. Chemické látky vo vojne niekoľko ráz použili aj teroristi z Islamského štátu. Ale hlavným páchateľom je jednoznačne Asad. Napríklad vyšetrovanie OSN a Organizácie pre zákaz chemických zbraní potvrdilo zapojenie sa režimu do útoku v Chán Šajchúne. Rusko však urobilo všetko preto, aby tieto zistenia spochybnilo.

Hlavnou povstaleckou skupinou v Dúme, ktorá sa nachádza vedľa Damasku, je Džajš al-Islam. Organizácia podľa agentúry AFP uzavrela prímerie s režimom. Viacerí pozorovatelia to pripisujú práve brutálnemu chemickému útoku.

V súvislosti s dianím v Dúme sa dá očakávať nové kolo napätia medzi Západom a Moskvou, ktoré práve eskaluje pre otravu bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie v Británii.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

255 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #chemický útok #vojna v Sýrii #mesto Dúmá