Francúzsko žiada po útoku v Dúme zvolanie Bezpečnostnej rady OSN

V súvislosti s podozrením, že sýrsky režim použil pri útoku na mesto Dúmá chemické zbrane, Francúzsko žiada zvolanie zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN). Podľa webovej stránky denníka Le Monde to v nedeľu vyhlásil francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian. Podľa neho by sa BR OSN mala zísť čo najskôr, aby posúdila vývoj situácie v oblasti východná Ghúta.

08.04.2018 19:37
Sýria Ghúta Východná prímerie humanitárne... Foto: ,
Členovia Sýrskej civilnej obrany Biele helmy a civilisti pátrajú po preživších po leteckých útokoch v Ghúte
debata (11)

Le Drian uviedol, že Francúzsko ostro odsudzuje útoky a bombardovanie, ktorým bolo mesto Dúmá vystavené posledných 24 hodín zo strany sýrskych vládnych síl. Dodal, že tieto útoky boli „hrubým porušením medzinárodného humanitárneho práva“.

Le Drian avizoval, že Francúzsko bude pracovať so spojencami na preverení podozrení, že pri týchto útokoch boli použité chemické zbrane.

Le Drian pripomenul súčasne aj nedávne varovanie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, že v prípade chemického útoku v Sýrii Francúzsko v Sýrii vojensky zasiahne. Uviedol tiež, že Francúzsko splní všetky svoje záväzky v boji proti šíreniu chemických zbraní.

Bombardovanie, ktorému je už tretí deň vystavené mesto Dúmá, si podľa Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) vyžiadalo najmenej 80 obetí na životoch.

Povstalci zo skupiny Armáda islamu (Džajš al-Islám), ktorá ovláda mesto Dúmá, okrem toho deklarovali, že vládne sily v sobotu použili proti civilistom chemické zbrane.

Z nasadenia „toxického plynu“ obvinili sýrsky režim v nedeľu aj záchranári z organizácie Biele prilby. Na svojom konte na sieti Twitter táto organizácia uviedla, že o život pritom v Dúmá prišlo od 40 do 70 ľudí.

Aktivisti dodali, že registrujú viac ako 500 prípadov ľudí, väčšinou žien a detí, ktorí vykazujú symptómy kontaktu s chemickou látkou. Sťažujú sa na problémy s dýchaním, pálenie očnej rohovky, nadmernú produkciu slín a páchnu po plyne pripomínajúcom chlór.

Dúmá je poslednou baštou povstalcov v oblasti východnej Ghúty, rozprestierajúcej sa blízko Damasku.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Sýria #Damask #BR OSN #vojna v Sýrii #Východná Ghúta