Irán: Tvrdenia o útoku v Dúmá sú zámienkou pre zásah Západu proti Asadovi

Iránske ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že správy o chemickom útoku v Sýrii nie sú založené na faktoch, ale sú zo strany Spojených štátov a západných krajín len zámienkou, aby podnikli vojenskú akciu proti Damasku. Informovala o tom iránska tlačová agentúra IRNA.

08.04.2018 20:18
Bašár Asad Foto: ,
Sýrsky prezident Bašár Asad.
debata (9)

„Takéto tvrdenia a obvinenia zo strany Američanov a niektorých západných krajín poukazujú na nové sprisahanie proti sýrskej vláde a (sýrskemu) ľudu a sú ospravedlnením pre to, aby sa proti nim podnikli vojenské akcie,“ uviedol pre IRNA hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí.

Sýrski aktivisti, záchranári a zdravotníci v nedeľu uviedli, že útok chemickými zbraňami, ku ktorému došlo v noci zo soboty na nedeľu v meste Dúmá v blízkosti Damasku, si vyžiadal najmenej 40 obetí na ľudských životoch. Zväz sýrskych záchranárskych organizácií (UOSSM) prišiel dokonca s bilanciou až vyše 100 mŕtvych.

Podľa Sýrsko-americkej zdravotníckej spoločnosti (SAMS) jedna bomba – s obsahom chlóru – zasiahla v Dúmá nemocnicu, a druhá bomba, ktorá podľa SAMS obsahovala „zmiešané látky“ vrátane nervových, zasiahla neďalekú budovu.

Americký prezident Donald Trump pohrozil v nedeľu sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi, že za chemický útok na civilistov „bude musieť draho zaplatiť“. Irán a ruského prezidenta Vladimira Putina obvinil z podpory „zvieraťa Asada“, uviedla agentúra Reuters.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Irán #Damask #vojna v Sýrii #Východná Ghúta #mesto Dúmá