Dôkazy podľa EÚ nasvedčujú ďalšiemu použitiu chemických zbraní v Sýrii

Európska únia v nedeľu deklarovala, že dôkazy nasvedčujú tomu, že sýrska armáda pri útoku v meste Dúmá použila chemické zbrane. EÚ to rozhodne odsúdila a vyzvala medzinárodné spoločenstvo na okamžitú reakciu. Informovala o tom agentúra Reuters.

08.04.2018 20:51
debata (16)

EÚ apelovala na Bezpečnostnú radu OSN, aby obnovila svoje kontroly s cieľom identifikovať páchateľov chemických útokov. Súčasne sa obrátila na Rusko a Irán a vyzvala ich, aby využili svoj vplyv na sýrskeho prezidenta Bašára Asada a zabránili ďalším podobným útokom.

Vo vyhlásení EÚ sa uvádza, že správy z mesta Dúmá, ktoré bolo vystavené útoku a bombardovaniu vládnymi silami, svedčia o tom, že v noci na nedeľu prišiel o život veľký počet civilistov, vrátane celých rodín. Niektorí ľudia boli zabití v prístreškoch, kde sa schovávali. Dôkazy poukazujú na ďalšie použitie chemických zbraní silami režimu prezidenta Bašára Asada, píše sa vo vyhlásení EÚ.

Sýrsky režim však odmieta tvrdenia, že vládne sily použili pri bojovej operácii v meste Dúmá chemické zbrane.

Sýrski aktivisti, záchranári a zdravotníci v nedeľu uviedli, že útok chemickými zbraňami, ku ktorému došlo v noci zo soboty na nedeľu v meste Dúmá v blízkosti Damasku, si vyžiadal najmenej 40 obetí na ľudských životoch. Zväz sýrskych záchranárskych organizácií (UOSSM) prišiel dokonca s bilanciou až vyše 100 mŕtvych.

Podľa Sýrsko-americkej zdravotníckej spoločnosti (SAMS) jedna bomba – s obsahom chlóru – zasiahla v Dúmá nemocnicu, a druhá bomba, ktorá podľa SAMS obsahovala „zmiešané látky“ vrátane nervových, zasiahla neďalekú budovu.

Za okamžité prešetrenie podozrení z chemického útoku na mesto Dúmá sa v nedeľu vyslovili aj ministerky zahraničných vecí Švédska a Nórska, Margot Wallströmová a Ine Eriksenová Soreideová, podľa ktorej je kľúčové, aby Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) získala neobmedzený prístup k vyšetrovaniu incidentov, kde existuje podozrenie z použitia chemických zbraní.

Správy o smrteľnom útoku chemickými zbraňami v Sýrii sú „hlboko znepokojujúce“ aj podľa britského ministra zahraničia Borisa Johnsona. Varoval Rusko, aby sa nepokúšalo zablokovať medzinárodné vyšetrovanie.

Sily sýrskeho prezidenta Bašára Asada použili podľa Johnsona jedovatý plyn od roku 2014 v najmenej štyroch útokoch.

Británia podporuje vyšetrovanie Organizácie pre zákaz chemických zbraní, dodal.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Sýria #chemický útok #BR OSN #vojna v Sýrii #mesto Dúmá