Trump a Macron telefonovali po správach o chemickom útoku v Sýrii

Americký prezident Donald Trump a francúzsky prezident Emmanuel Macron hovorili v nedeľňajšom telefonáte o vývoji v Sýrii. Dohodli sa na koordinácii "dôraznej spoločnej reakcie" po správach, že sýrske vládne sily uskutočnili chemický útok na povstalcov, ktorý si vyžiadal desiatky obetí.

09.04.2018 08:09 , aktualizované: 13:19
debata (20)

Informovala o tom v noci na pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenia Bieleho domu a Elyzejského paláca.

Obaja lídri v rozhovore odsúdili „strašný“ útok a zhodli sa, že voči režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada „musí byť vyvedená zodpovednosť za jeho pokračujúce porušovanie ľudských práv“. Dosiaľ sa však neobjavili nepochybné dôkazy, že za údajným použitím jedovatého plynu stoja Asadove sily, pripomína DPA. Rusko a Irán, spojenci sýrskeho lídra, tvrdenia o takomto útoku odmietli.

„Dohodli sa na výmene informácií o charaktere tohto útoku a koordinácii dôraznej spoločnej reakcie,“ uviedol Biely dom v oznámení po telefonáte prezidentov.

USA a Francúzsko chcú koordinovať spoločné kroky a iniciatívy s Bezpečnostnou radou OSN, ktorá sa v tejto záležitosti zíde v pondelok, píše sa vo vyhlásení Elyzejského paláca.

Nemecko: Okolnosti naznačujú zodpovednosť Asadovho režimu

Nemecko odsúdilo v pondelok použitie chemických zbraní v meste Dúmá v západnej Sýrii. Dodalo, že okolnosti poukazujú na režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada a jeho zodpovednosť za tento útok, informovala agentúra Reuters.

„Vláda odsudzuje toto nové použitie jedovatého plynu najdôraznejšou formou,“ uviedol na tlačovej besede hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert s tým, že aktivity Asadovho režimu sú „ohavné“.

„Tí, ktorí sú zodpovední za používanie jedovatého plynu, musia byť postavení pred spravodlivosť,“ dodal. „V súvislosti s použitím jedovatého plynu okolnosti naznačujú zodpovednosť Asadovho režimu.“

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #USA #Sýria #vývoj #chemický útok #Emmanuel Macron #Donald Trump #koordinácia