V Južnej Kórei obvinili z korupcie ďalšieho exprezidenta

Prokuratúra v juhokórejskom Soule v pondelok obvinila exprezidenta I Mjong-baka z korupcie.

09.04.2018 10:55
I Mjong-bak Foto: ,
Na archívnom zábere v strede exprezident Južnej Kórey I Mjong-bak.
debata (2)

Ako uviedla prostredníctvom vyhlásenia, voči bývalej hlave štátu vzniesla obvinenia z brania úplatkov od tajnej služby, Samsungu a ďalších subjektov v celkovej hodnote 11 miliárd juhokórejských wonov, sprenevery 35 miliárd juhokórejských wonov z fondov súkromnej firmy, ktorú kedysi vlastnil, a nezaplatenia daní vo výške troch miliárd wonov.

I Mjong-bak, ktorý bol predstaviteľom spoločnosti Hyundai, starostom Soulu a v rokoch 2008 – 2013 prezidentom Južnej Kórey, je od 22. marca vo väzbe v detenčnom zariadení v hlavnom meste. Odvtedy odmieta vypovedať, informuje agentúra AP. Bývalý prezident obvinenia voči sebe v minulosti označil za politickú pomstu liberálnej vlády súčasnej hlavy štátu Mun Če-ina za samovraždu svojho predchodcu Ro Mu-hjona. Ten sa pripravil o život v roku 2009 počas vyšetrovania jeho rodiny v prípade korupcie. Mun Če-in bol Roov personálny šéf a priateľ a jeho vyšetrovanie zo strany vlády vtedy označil za politicky motivované.

Prokuratúra obvinila I Mjong-baka tri dni po tom, ako bývalú juhokórejskú prezidentku Pak Kun-hje odsúdili za zneužitie právomocí a ďalšie korupčné trestné činy a udelil jej trest odňatia slobody na 24 rokov. Pak trvá na tom, že je len obeťou „politickej pomsty“. Na piatkovom zasadnutí súdu sa nezúčastnila pre údajnú chorobu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Južná Kórea