Trump: USA budú na chemický útok v Sýrii reagovať do 24 až 48 hodín

Americký prezident Donald Trump označil za "ohavný" údajný útok chemickýcmi zbraňami s najmenej 40 obeťami na životoch, ku ktorému došlo v noci na nedeľu v sýrskom meste Dúmá neďaleko metropoly Damask.

09.04.2018 17:33 , aktualizované: 19:04
Trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump počas zasadnutia kabinetu k situácii v Sýrii.
debata

Podľa Trumpa budú Spojené štáty na útok reagovať v priebehu 24–48 hodín, napísala agentúra DPA.

Trump pohrozil už v nedeľu sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi, že za zahájenie smrteľného chemického útoku na civilistov „bude musieť draho zaplatiť“. Irán a ruského prezidenta Vladimira Putina obvinil z podpory „zvieraťa Asada“, uviedla agentúra Reuters.

„Mnoho mŕtvych, vrátane žien a detí, po nezmyselnom chemickom útoku v Sýrii. Oblasť týchto zverstiev je uzamknutá a obkľúčená sýrskou armádou, takže je úplne neprístupná vonkajšiemu svetu,“ napísal Trump na Twitteri. „Prezident Putin, Rusko a Irán sú zodpovední za podporu zvieraťa Assad. Draho za to zaplatí,“ napísal.

Mattis nevylúčil vojenskú odvetu

Americký minister obrany Jim Mattis nevylúčil možnosť vojenskej odvety za údajné použitie chemických zbraní v povstalcami ovládanom meste Dúmá pri sýrskom Damasku.

„Momentálne nič nevylučujem,“ odpovedal Mattis na otázku novinára, ktorý sa spýtal, či Spojené v reakcii na údajné použitie toxického plynu voči civilistom v Dúme zvažujú vzdušné údery voči silám sýrskeho prezidenta Bazára Osada.

„Najskôr musíme preskúmať to, prečo vlastne stále dochádza k používaniu chemických zbraní, keď Rusko bolo garantom odstránenia všetkých chemických zbraní (zo Sýrie),“ uviedol šéf Pentagónu, ktorého citovala agentúra DPA.

Mattis zdôraznil, že USA budú celú záležitosť konzultovať so svojimi spojencami a so Severoatlantickou alianciou.

Americký minister obrany Jim Mattis. Foto: SITA/AP, Carolyn Kaster
Jim Mattis Americký minister obrany Jim Mattis.

Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) v pondelok uviedla, že údajné nasadenie chemických zbraní v Dúme preverí. Jej experti už vykonali predbežnú analýzu udalosti a zhromažďujú informácie „zo všetkých dostupných zdrojov, aby sa zistilo, či (v Dúme) došlo k použitiu chemických zbraní“.

S tvrdením, že v meste Dúmá došlo k chemickému útoku, prišli v nedeľu sýrski aktivisti, záchranári a zdravotníci. Podľa nich si útok z noci na nedeľu v meste Dúmá ležiacom neďaleko Damasku vyžiadal najmenej 40 mŕtvych. Zväz sýrskych záchranárskych organizácií prišiel dokonca s bilanciou až vyše 100 mŕtvych.

Zo zodpovednosti za útok západné štáty obvinili sýrsky režim a jeho spojencov. Rusko správy o chemickom útoku v Dúme, ktorá leží v oblasti východnej Ghúty, spochybňuje a naznačuje, že mohlo ísť o provokáciu.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #chemický útok #vojna v Sýrii #Jim Mattis #mesto Dúmá