Útočník z Münsteru nemal povolenie na zbraň, ktorou sa zastrelil

Muž, ktorý v sobotu popoludní vrazil s dodávkou do ľudí sediacich pred tradičnou reštauráciou v centre nemeckého mesta Münster a následne sa zastrelil, nemal na držbu samovražednej zbrane povolenie. Povedal to minister vnútra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko Herbert Reul.

09.04.2018 18:03
Nemecko Münster automobil ľudia náraz obete Foto: ,
Policajti prehľadávajú byt, v ktorom žil páchateľ útoku dodávkou na ľudí v centre Münsteru.
debata (6)

Úrady identifikovali páchateľa útoku ako duševne labilného 48-ročného Nemca Jensa R., ktorý mal v minulosti psychické problémy.

„Nemal povolenie na držanie zbrane. Zbraň nebola zaobstaraná bežným spôsobom,“ povedal Reul v rozhovore pre rozhlasovú stanicu WDR 5. Ako sa predpokladalo, zdá sa, že išlo o duševne nestabilného a narušeného útočníka, ktorý dlhšie zvažoval, že si siahne na život, dodal.

Polícia v pondelok spresnila, že list, ktorý Jens R. koncom marca zaslal susedovi a ďalším ľuďom, obsahoval „určité náznaky úvah o samovražde, ale nič nenaznačovalo hroziace nebezpečenstvo pre iných ľudí“. Takisto nič nenasvedčuje tomu, že by mal útok politický motív či útočník ďalších spojencov.

Tím lekárov z Univerzitnej nemocnice v Münsteri v pondelok oznámil, že traja zo zranených sú stále v ohrození života a nevie predpovedať, ako sa ich stav bude vyvíjať. Bezprostredne po incidente pred reštauráciou Kiepenkerl neďaleko miestneho dómu zomreli dvaja ľudia, zranenia utrpelo okolo 20 osôb.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Münster #útok v Münsteri