Zdravotníci v sýrskej Dúme po útoku: To sa nedá opísať

Pach, ktorý pripomína chlór. A prináša smrť. Na uplynulé dni zdravotníci v meste Dúma neďaleko Damasku ťažko zabudnú.

09.04.2018 20:00
Syria, dúmá, deti, útok Foto:
Deti v sýrskej Dúme po chemickom útoku.
debata (179)

Aj keď mnohí nedokážu nájsť slová, ako opísať, čo sa dialo po sobotňajšom bombardovaní obliehaného mesta. Režim Bašára Asada zrejme opäť použil chemické zbrane, hoci Damask akúkoľvek zodpovednosť odmieta.

Pre humanitárnych pracovníkov a miestnych zdravotníkov sa po náletoch začal boj o záchranu ľudí s príznakmi otravy. Bez zásob zdravotníckeho materiálu a vybavenia, ktoré by obetiam uľahčilo utrpenie. „Pred útokom sme robili bez prestávky možno 30 hodín alebo viac. A predstavte si, že potom sa k vám začnú dostávať ľudia, ktorí sa dusia, cítiť z nich chlór,“ povedal pre britský denník Guardian jeden zo zdravotníkov, ktorý ošetroval obete útoku. Ošetrili približne 70 ľudí, ktorí podľa príznakov boli vystavení chemickej látke.

Vyzeralo to tam ako v súdny deň. Ženy nariekali, zdravotníci pobehovali od jednej obete k druhej. Na zemi boli celé rodiny prikryté plachtami. Bolo tam asi 40 mŕtvych.
nemenovaný sýrsky novinár

„Dali sme im, čo sme mali a nebolo toho veľa, aby mohli dýchať… Väčšina z nich zomrela. Viete si predstaviť náš psychický stav. Je to tragické. Robím v tejto nemocnici päť rokov, ale niečo také som ešte nevidel,“ dodal zdravotník.

Ďalší zdravotník, ktorý ošetroval obete chemického útoku, nevie nájsť slová, ktorými by opísal prekročenie všetkých hraníc – použitie chemických zbraní na civilistov, ženy, deti, ale aj záchranárov – smrť a deštrukciu.

Viacerí z tých, čo sa dostali do nemocnice, dlho nežili. Mnohí však zostali celé hodiny tam, kde ich jedovatá látka zasiahla, pretože ani záchranári nemali dostatok ochranného vybavenia, aby po nich mohli ísť. Mnohým nemohli pomôcť pre bombardovanie, ale aj šíriacu sa toxickú látku. Obete sa dusili, mali penu na ústach, pach pripomínajúci chlór. Podľa pondelkových údajov si útok vyžiadal 60 obetí, vyše tisíc bolo zranených.

„Šiel som do zdravotníckeho centra, ktoré je pod nemocnicou,“ citoval Guardian miestneho novinára. „Vyzeralo to tam ako v súdny deň. Ľudia chodili ako omráčení, nevedeli, čo robiť. Ženy nariekali, zdravotníci pobehovali od jednej obete k druhej. Na zemi boli celé rodiny prikryté plachtami. Bolo tam asi 40 mŕtvych,“ opisoval novinár.

Podľa príznakov, ktoré zaregistrovali lekári, obete boli vystavené organofosforu. Útok prišiel takmer rok po chemickom útoku Asadovho režimu v Chán Šajchúne, pri ktorom v apríli 2017 pri použití sarínu zahynulo takmer 90 ľudí. Američania v odvete zaútočili na sýrsku leteckú základňu Šajrát.

Sýrske štátne médiá odmietajú tvrdenia, že za najnovším chemickým útokom sú vládne sily a obviňujú rebelov v Dúme, že šíria falošné správy. Dúma je posledným mestom vo východnej Ghúte, ktoré z veľkej časti držali rebeli. Za uplynulé dva mesiace tam pri útokoch Asadových síl zomrelo približne dvetisíc civilistov. Po brutálnom chemickom útoku hlavná skupina rebelov pristúpila na prímerie.

© Autorské práva vyhradené

179 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Damask #chemický útok #chlór #vojna v Sýrii #Východná Ghúta #mesto Dúmá