Ochrana nenarodených nie je dôležitejšia ako ochrana tých, ktorí už žijú, povedal pápež

Ochrana života pred narodením nie je dôležitejšia ako ochrana života tých, ktorí už žijú, vrátane chudobných, chorých či obetí obchodovania s ľuďmi. Vo svojej novej, celkovo už tretej exhortácii, to uvádza pápež František.

09.04.2018 18:46
pápež františek Foto: ,
Pápež František.
debata (3)

Americká agentúra Associated Press tento jeho výrok označuje za „nie príliš skrytú kritiku konzervatívnej pravice v Spojených štátoch, pre ktorú je odpor voči potratom omnoho dôležitejší ako príkaz Evanjelia milovať a prijať cudzinca“.

Exhortácia, ktorú pápež podpísal už 19. marca na piate výročie svojho pontifikátu, vyšla v pondelok a väčšina prvých komentárov sa zhoduje v tom, že ešte viac pobúri pápežových ultrakonzerva­tívnych odporcov vo vnútri cirkvi, ktorí Františka už teraz nemôžu vystáť. Pápež sa na nich – hoci ich nemenuje – obracia na viacerých miestach dokumentu, napríklad keď píše, že „nepriateľmi svätosti“ sú tí, ktorých zaujímajú iba zákony a doktrína cirkvi a ktorí nútia druhých podriadiť sa ich „krátkozrakým absolutistickým interpretáciám“ cirkevných pravidiel.

Naproti tomu pápež vo svojej exhortácii nazvanej „Oslavovať a byť šťastný“ vyzdvihuje takzvanú „svätosť strednej triedy“, ktorú popisuje ako svätosť „muža, ktorý miluje svoju ženu, matky, ktorá starostlivo učí svoje dieťa, zamestnanca, ktorý svedomito pracuje“.

Pápež vyvolal zdesenie v konzervatívnych vatikánskych kruhoch už aj svojou predošlou exhortáciou Radosť z lásky (Amoris laetitia), okrem iného tým, že v nej obhajuje právo zotrvať v cirkvi vrátane možnosti prijímať Sväté prijímanie pre rozvedených, ktorí žijú v novom manželstve. Pápežovi konzervatívni kritici tvrdia, že sa tým František snaží poprieť učenie cirkvi o nerozlučnosti manželstva.

Kontroverzie vo vnútri cirkvi vzbudili minulý týždeň aj Františkove vyjadrenia pre taliansky denník La Repubblica, pre ktorý okrem iného povedal, že neexistuje peklo. Tlačová služba Vatikánu sa vzápätí pokúsila tieto Františkove slová dementovať – katolícka vierouka totiž vraví, že peklo existuje, a duše, ktoré sa doň dostanú, v ňom zostanú už naveky.

Článok v denníku La Repubblica vznikol na základe rozhovoru medzi pápežom a zakladateľom denníka a známym talianskym novinárom Eugeniom Scalfarim. Novinár, ktorý je sám ateistom, sa v ňom Františka okrem iného pýtal, „kam idú a kde sa trestajú zlé duše“. „Duše sa netrestajú. Tie, ktoré svoje činy oľutujú, dostanú Božie rozhrešenie, no tie, ktoré neoľutujú a nedá sa im odpustiť, sa vytratia (disappear, nie damn alebo curse, čo by znamenalo, že sú zatratené – pozn.). Neexistuje peklo, existuje len vytratenie sa hriešnych duší,“ povedal pápež pre La Repubblica.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #ochrana #katolícka cirkev