Otázky a odpovede o Sýrii

Prečítajte si najzásadnejšie otázky a odpovede k napätému dianiu v Sýrii.

09.04.2018 20:10
Sýria Ghúta Východná prímerie humanitárne... Foto:
Na snímke zverejnenej sýrskym arabským Červeným polmesiacom, nákladné autá s humanitárnou pomocou prichádzajú do mesta Dúmá vo východnej Ghúte.
debata (44)

Kedy sa prvýkrát potvrdilo, že Sýria má zbrane hromadného ničenia, kedy boli nasadené počas občianskej vojny?

Režim Bašára Asada v júli 2012 priznal, že vlastní chemické a biologické zbrane. V marci 2013 sa vláda a opozícia vzájomne obviňovali z použitia chemickej munície pri raketovom útoku na mesto Chán Asal, kde zahynulo 26 ľudí. Povstalci ubezpečovali, že tento arzenál nemajú a Asad pripomínal skoršie vyhlásenie, že takéto zbrane nepoužije proti vlastným občanom. V auguste 2013 došlo k ďalšiemu chemickému útoku (v oblasti Ghúta, kde zomreli zrejme až stovky osôb), nepriatelia opäť hádzali vinu jeden na druhého.

Usilovalo sa medzinárodné spoločenstvo, aby Sýria zlikvidovala smrtiace zbrane?

Rusko a USA v roku 2013 dosiahli dohodu, ktorá mala garantovať odstránenie sýrskych chemických zbraní. Asadova vláda na jeseň 2013 oznámila, že boli zničené zariadenia na výrobu týchto zbraní. OSN medzitým zriadila vyšetrovaciu misiu, ktorá neskôr informovala, že v Ghúte zabíjal sarín.

Skončili sa potom chemické útoky v Sýrii?

Nie. Medzinárodní experti povedali, že z deviatich takýchto útokov tri spáchala sýrska armáda a jeden radikálni povstalci spájaní s teroristickou organizáciou Islamský štát. Vojsko podľa nich nasadilo chlór a použili yperit. (Odborníci OSN to konštatovali v roku 2016.)

Stali sa podobné útoky aj v minulom roku?

Bohužiaľ, áno. V apríli 2017 pri nálete na obec Chán Šajchún zomrelo 87 ľudí vrátane 28 detí. Odporcovia Asada obvinili letectvo, že použilo toxickú látku. OSN o dva mesiace uviedla, že zabíjal sarín. Bolo to najstrašnejšie nasadenie chemických zbraní od hororu v Ghúte v roku 2013. Damask poprel, že by útok spáchala armáda.

Sú hodnoverné tvrdenia Asadovho režimu, že nevraždí prostredníctvom zbraní hromadného ničenia?

Jednoznačne nie. Diplomati a vedci v tomto roku povedali agentúre Reuters, že sýrsky chemický arzenál sa na základe laboratórnych testov spája s použitím sarínu pri najhoršom útoku v Ghúte od vypuknutia občianskej vojny. Organizácia pre zákaz chemických zbraní k tomu dospela po porovnaní vzoriek v Ghúte z roku 2013 s chemiká­liami, ktoré Damask odovzdal v roku 2014, keď sa zaviazal odstrániť tieto zbrane. Rovnako to platí o dvoch ďalších útokoch.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #chemický útok #Bašár al-Asad