Dcéru Sergeja Skripaľa prepustili v pondelok z nemocnice

Dcéru bývalého dvojitého agenta Sergeja Skripaľa Juliu, ktorá bola na začiatku marca v Anglicku spolu so svojím otcom otrávená nervovo paralytický látkou, prepustili v pondelok z nemocnice a odviezli na bezpečné miesto.

10.04.2018 09:18 , aktualizované: 09:53
julija skripaľová, skripaľ Foto: ,
Dcéra bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa Julija, ktorú spoločne s jej otcom 4. marca otrávili v meste Salisbury v juhozápadnom Anglicku.
debata (33)

S odvolaním sa na bližšie neurčený zdroj o tom dnes informovala britská televízna stance BBC. Skripaľová minulý týždeň vydala vyhlásenie, že silnie každým dňom a že sa teší, až nemocnicu opustí.

Skripaľ a jeho dcéra boli otrávení začiatkom marca v juhoanglickom meste Salisbury. Od toho obdobia boli hospitalizovaní v miestnej nemocnici. Skripaľ v starostlivosti zdravotníkov podľa dostupných informácií naďalej zostáva. Vyjadrenie lekárov sa čaká podľa Sky News v utorok dopoludnia.

Podľa Británie použil ktosi k útoku nervovo-paralytickú látku novičok, ktorá sa vyrábala v 70. a 80. rokoch minulého storočia v Sovietskom zväze. Premiérka Theresa Mayová v polovici marca uviedla, že za otravu Skripaľovcov je s najväčšou pravdepodobnosťou zodpovedné Rusko. Moskva obvinenia opakovane odmietla. Prípad vyvolal diplomatickú roztržku medzi Ruskom a radom západných krajín vrátane Česka.

Obe strany okrem iného vzájomne vyhostili desiatky diplomatov. Minulý týždeň lekári oznámili, že sa „rapídne zlepšuje“ aj zdravotný stav šesťdesiatšes­ťročného Sergeja Skripaľa. Už skôr informovali o zlepšení stavu tridsaťtriročnej Skripaľovej, ruskej občianky, ktorá bola na návšteve u svojho otca žijúceho v Británii. Moskva sa po celý čas hospitalizácie Skripaľovej sťažovala, že jej konzulárni pracovníci nemajú k ruskej občianke prístup.

O rapídnom zlepšení jej zdravotného stavu lekári hovorili už koncom marca.

Rusko akúkoľvek zodpovednosť za útok a všetky ostatné špekulácie odmieta, pričom tvrdí, že program vývoja novičku nebol ani v ZSSR, ani v Rusku. Moskva súčasne žiada od Londýna ospravedlnenie a odpoveď na otázku, na čom sú jeho tvrdenia založené.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #nemocnica #dcéra #prepustenie #kauza Skripaľ