Svet Fideszu je bez červených čiar

Európska ľudová strana (EPP) má pre maďarského premiéra Viktora Orbána červenú čiaru, ktorú nesmie prekročiť. Bol by to návrat k trestu smrti.

10.04.2018 13:00
orbán Foto: ,
Viktor Orbán zdraví stúpencov po volebnom víťazstve.
debata (44)

"Jasne som to povedal premiérovi Orbánovi, keď sme diskutovali o možnosti ho opätovne zaviesť v Maďarsku,“ uviedol pre Pravdu v nedávnom rozhovore šéf frakcie ľudovcov v Európskom parlamente nemecký konzervatívec Manfred Weber.

Lenže je to veľmi umelá červená čiara. Trest smrti je niečo, za čo Európska únia kritizuje napríklad aj partnerov v USA, nehovoriac už o ďalších krajinách. Ak je to pre EPP jediná hranica, za ktorú šéf Fideszu Orbán nesmie zájsť, potom môže v zásade všetko. Ľudovci sú najsilnejšou európskou politickou stranou. Momentálne sú na čele všetkých hlavných inštitúcií únie. Európsku radu vedie Donald Tusk, Európsku komisiu Jean-Claude Juncker a Európsky parlament Antonio Tajani.

Nedotknuteľný Orbán?

"Roky som si myslel, že to, že Orbán je pre EPP v zásade nedotknuteľný, je výsledkom jeho schopnosti manipulácie a oportunizmu ľudovcov. Ale v súčasnosti sa veľa členov EPP pohlo politicky doprava. Ľudovci maďarského premiéra podporujú napriek tomu, že Orbán tri roky robí radikálne pravicovú kampaň. Povedal by som, že im je už jedno, čo sa deje v Budapešti. Vidia Orbána tak, ako vnímajú republikáni v USA prezidenta Donalda Trumpa. Že je pridrsný, ale v zásade sú jeho analýzy a politiky správne,“ reagoval pre Pravdu Cas Mudde, známy expert na politický populizmus a extrémizmus z univerzity v Georgii.

Orbánovo tretie volebné víťazstvo za sebou len s najväčšou pravdepodobnosťou potvrdí jeho postavenie v EPP. A maďarský premiér vie, že potrebuje byť úspešný na scéne EÚ. Aj keď do poslednej chvíle v kampani vyhlasoval výmysly, ako sa Brusel a filantrop a miliardár George Soros chystajú do krajiny poslať desaťtisíce migrantov.

"Nemeckí konzervatívci z CDU/CSU sú spojencami Fideszu v EPP a chránia ho. Ak Orbána ich delegácia toleruje, premiér sa nemusí báť, že by mu hrozili nejaké politické následky,“ pripomenula z Budapešti pre Pravdu Edit Zgutová, zahraničnopolitická analytička organizácie Political Capital. "Hoci Berlín opakovane prejavil obavy, nepustil sa do intenzívnej a otvorenej kritiky a diplomatickej ofenzívy. Nemcov zaujíma politická a ekonomická stabilita v regióne. Z hospodárskej perspektívy vyzerá Maďarsko stabilne. Okrem toho 12 europoslancov Fideszu je dôležitých na zabezpečenie postavenia EPP ako najväčšej strany v Európskom parlamente,“ vysvetľuje Zgutová.

"Som šťastný z jeho víťazstva, ktoré bolo jasné,“ uviedol o Orbánovej výhre pre médiá nemecký minister vnútra a líder bavorskej CSU Horst Seehofer.

Taktická dvojtvárnosť

Výborný výsledok Fideszu určite povzbudí aj krajnú pravicu. Orbán je síce člen EPP, ale pod jeho výpady proti Bruselu sa môže podpísať väčšina extrémistov. "Gratulujem, Viktor Orbán. Zlý deň pre EÚ, dobrý deň pre Európu,“ napísala na sociálnej sieti Twitter Beatrix von Storchová z antiimigrantskej Alternatívy pre Nemecko (AfD).

"Veľké a jasné víťazstvo pre Viktora Orbána. Nacionalisti by mohli dosiahnuť väčšinu v ďalších voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2019,“ reagovala zase Marine Le Penová, šéfka krajne pravicového francúzskeho Národného frontu.

Pravicoví radikáli môžu z Orbánovho víťazstva čerpať inšpiráciu. Ale maďarský premiér ich na európskej úrovni určite nevymení za EPP. "Vláda Fideszu je viac takticky dvojtvárna, čo sa týka jej vzťahu k hodnotám a princípom EÚ. Orbán využíva protibruselskú a radikálne pravicovú rétoriku doma, ale je do veľkej miery lojálny k ľudovcom na úrovni únie,“ vysvetlil pre Pravdu expert na populizmus Bartek Pytlas z mníchovskej Univerzity Ľudovíta Maximiliána. Fidesz vie, že potrebuje záštitu, ktorú mu poskytujú ľudovci. Zlým príkladom je pre Orbána poľská strana Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslawa Kaczynského, ktorá je v EÚ členom Európskych konzervatívcov a reformistov. Mnoho pozorovateľov aj politikov sa domnieva, že keby bol PiS v EPP, proti Varšave by eurokomisia neviedla konanie za jej súdnu reformu.

Orbán v EPP má tiež väčšiu šancu bojovať proti myšlienke, že budúce čerpanie eurofondov by mohlo byť založené na dodržiavaní princípov právneho štátu. Pre Fidesz sa však problémom stáva štátna korupcia, ktorá sa dotýka aj eurofondov. Pred voľbami sa objavili viaceré kauzy, ktoré s tým spájajú dokonca Orbánovho zaťa Istvána Tiborcza.

"Nemecká kresťanská demokratka a šéfka výboru na kontrolu rozpočtu v europarlamente Ingeborg Grässleová za to kritizovala maďarskú vládu,“ pripomenula Zgutová.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Fidesz