Ozbrojený konflikt medzi Ruskom a USA nehrozí, povedal ruský diplomat

Ozbrojený konflikt medzi Ruskom a USA kvôli sýrskej kríze nehrozí, povedal námestník ruského ministra zahraničia Michail Bogdanov. "Zdravý rozum musí zvíťaziť nad šialenstvom," poznamenal ruský diplomat v komentári k správam o možnom americkom údere proti Sýrii po údajnom chemickom útoku sýrskej armády na mesto Dúmá.

10.04.2018 11:30
sýria, dúmá, dieťa Foto:
Záchranár nesie mŕtve telo dieťaťa po chemickom útoku v sýrskom meste Dúmá na predmestí Damasku.
debata (13)

Prípadný americký útok v Sýrii by bol pre Moskvu „absolútne neprijateľný“ a bol by krajne nebezpečný, vyhlásil Bogdanov. Ruská strana počíta s tým, že Washington zohľadní varovným slovám Moskvy o vážnych následkoch. „Dúfame, že americkí partneri pozorne sledujú vyhlásenia o ťažkých následkoch, ktorá z Moskvy zaznievajú,“ dodal námestník ministra zahraničia.

K vyhroteniu situácie v Sýrii sa vyjadril aj šéf branného výboru ruskej Štátnej dumy Vladimir Šamanov. Vyhlásil, že Rusko v prípade vojenského úderu USA v Sýrii „prijme všetky politické, diplomatické a v prípade potreby aj vojenská odvetné opatrenia“. Bez odpovede podľa neho nezostane „ani jeden nezákonný skutok“.

Tvrdenie o chemickom útoku sýrskej armády označil ruský poslanec za „absolútnu provokáciu“ a šírenie falošných správ. „Nech si so svojimi vojnovými loďami a falošnými správami nerobia žiadne nádeje,“ povedal Šamanov na adresu Američanov.

Kremeľský hovorca Dmitrij Peskov v tejto súvislosti obvinil Spojené štáty, že „odmietajú pozrieť realite do tváre a rozdávajú nálepky o použití chemických otravných látok“. Takýto postoj podľa Peskov obmedzuje priestor pre diplomatické úsilie o riešenie situácie.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #chemický útok #mesto Dúmá