Americký torpédoborec je podľa CNN 100 kilometrov od ruskej základne v Sýrii

Americký torpédoborec USS Donald Cook, ktorý je vybavený okrídlenými raketami Tomahawk a systémom protiraketovej obrany Igis, sa nachádza približne 100 kilometrov od sýrskeho prístavu Tartús, kde sa nachádza základňa materiálovo-technického zabezpečenia ruských jednotiek pôsobiacich v Sýrii. Informovala o tom agentúra Interfax s odvolaním sa na televíznu stanicu CNN Türk.

10.04.2018 11:34 , aktualizované: 16:19
Trump Foto: ,
Prezident USA Donald Trump počas zasadnutia kabinetu k situácii v Sýrii.
debata (492)

Interfax v tejto súvislosti citoval vyhlásenie predsedu branného výboru ruskej Štátnej dumy Vladimira Šamanova, podľa ktorého Spojené štáty neupozornili Rusko na priblíženie sa flotily svojich lodí k ruskej základni v Tartúse.

Šamanov pripomenul, že v medzinárodnej praxi je zvykom informovať sa navzájom o podobných udalostiach. Dodal, že Rusko na americké lode nebolo upozornené, aj keď má ratifikované zmluvy o prenájme vojenských základní Tartús a Humajmím v Sýrii.

Trump zrušil cestu do Južnej Ameriky

Donald Trump nepôjde na nadchádzajúci summit v Južnej Amerike a zostane v Spojených štátoch, aby „dohliadal na americkú reakciu na Sýriu a aby sledoval vývoj na celom svete“. Informovala o tom hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová.

Podľa jej vyhlásenia sa Trump nezúčastní summitu Amerík v peruánskej Lime, ktorý sa začína 13. apríla. Zastúpi ho viceprezident Mike Pence.

USA si pripravujú pôdu

Šamanov vo svojom vystúpení na pôde Štátnej dumy kritizoval Spojené štáty a ich prezidenta Donalda Trumpa, ktorý „sa vyhráža“ úderom na Sýriu, a to „bez ohľadu na to, či vo veci podozrení zo spáchania chemického útoku v sýrskom meste Dúmá bude prijatá rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN“. „Všetko to zaváňa udalosťami, ktoré idú nad rámec všeobecne uznávaných medzinárodných noriem,“ varoval Šamanov.

Ruské médiá v utorok informujú, že Spojené štáty začali „pripravovať pôdu“ pre úder na Sýriu v reakcii na správy o použití chemických zbraní v sýrskom meste Dúmá. Z tohto útoku Washington obviňuje Damask a jeho spojenca Rusko.

Rusko požiada v BR OSN o vyšetrenie útoku

Ak sa potvrdí informácia o použití chemických zbraní v Sýrii, potom bolo porušené medzinárodné právo. V reakcii na útok na Dúmu to povedal generálny tajomník OSN António Guterres. Rusko plánuje dnes v Bezpečnostnej rade OSN predložiť rezolúciu požadujúcu vyšetrenie útoku.

Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov povedal, že rezolúcia bude požadovať, aby sa vyšetrovania zúčastnila Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW). „Predložíme dnes návrh rezolúcie, ktorá bude požadovať vyšetrenie,“ povedal Lavrov. „Aby mohli vyšetrovatelia OPCW splniť svoje povinnosti, musia prísť na miesto,“ povedal Lavrov. Vyhlásil, že bezpečnosť tomuto tímu zaistia ruskí a sýrski vojaci.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová reagovala na ruskú požiadavku zapojiť OPCW do vyšetrovania bez nadšenia. „Dôkazy o použití chemických zbraní sú veľmi, veľmi jasné. Čo sa nás týka, možno to znovu overiť, ale to nám nezabráni prípad odsúdiť. Musíme hovoriť celkom jasne,“ povedal Merkelová.

Trump: Zareagujeme čo nevidieť

Americký denník The Wall Street Journal pripomenul vyhlásenie amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý údajný útok chemickými zbraňami označil za „ohavný“. Podľa Trumpa budú Spojené štáty na útok reagovať rýchlo – v priebehu 24–48 hodín, napísala v pondelok agentúra DPA.

S tvrdením, že v meste Dúmá došlo k chemickému útoku, prišli v nedeľu sýrski aktivisti, záchranári a zdravotníci. Zväz sýrskych záchranárskych organizácií (UOSSM) prišiel dokonca s bilanciou až vyše 100 mŕtvych.

Zo zodpovednosti za tento útok západné štáty obvinili sýrsky režim a jeho spojencov – Rusko a Irán. Rusko správy o chemickom útoku v meste Dúmá, ktoré leží v oblasti východná Ghúta pri Damasku, spochybňuje a naznačuje, že mohlo ísť o provokáciu.

The Wall Street Journal podľa agentúry Interfax napísal, že „Pentagón pripravil Trumpovi návrh série vojenských opatrení“ ako odvetu za chemický útok. Americký denník súčasne uviedol, že na plavbu k sýrskemu pobrežiu sa vydal najmenej jeden raketový torpédoborec amerických námorných síl.

492 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Sýria #chemický útok #Donald Trump #vojna v Sýrii #mesto Dúmá