Sýrsky novinár blízky povstalcom potvrdil chemický útok v Dúme

Belgická televízna stanica RTBF v utorok priniesla svedectvo sýrskeho novinára, ktorý má blízko k protivládnym povstalcom a potvrdil, že videl a zdokumentoval obete chemického útoku v sýrskom meste Dúmá.

10.04.2018 12:04
Syria, dúmá, deti, útok Foto:
Deti v sýrskej Dúme po chemickom útoku.
debata (21)

RTBF v reakcii na správy o útoku za použitia chemický zbraní v Dúmá, z ktorého Spojené štáty obviňujú vládu v Damasku a jej spojenca Rusko, priniesla svedectvo Muhammada Abda ar-Rahmána, novinára a aktivistu, ktorý sa netají, že má blízko k protivládnym povstalcom. Tí v meste Dúmá vytvorili poslednú baštu odporu proti vládnym silám.

Sýrsky režim a Moskva popierajú, že došlo k nejakému chemickému útoku, podľa RTBF však na mieste činu nie je núdza o svedectvá, ktoré to potvrdzujú.

Abd ar-Rahmán je jedným z očitých svedkov a tvrdí, že pri tomto útoku bolo zabitých mnoho civilistov.

„Navštívil som miesta, kde sú ľudia, ktorí zomreli na následky toxických plynov. Režim použil výbušný sud, ktorý pravdepodobne obsahoval jedovaté plyny. Neidentifikovali sme druh plynu, ale niektorí lekári a niektorí ľudia tu hovorili o chlóre,“ opísal situáciu sýrsky novinár.

Pre belgickú televíznu stanicu dodal, že navštívil domy a budovy, kde boli uložené mŕtvoly po tomto útoku.

„Videl som všetko. Videl som ženy, deti, bábätká, mužov na zemi. Podľa všetkého sa udusili. Cítil som plyn v podzemných skrýšach, kde boli ľudia. Všetko som zdokumentoval, všetko som nafilmoval,“ uviedol pre RTBF.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #chemický útok #vojna v Sýrii #mesto Dúmá