Poliaci vzdali poctu obetiam katastrofy pri Smolensku. Uplynulo od nej osem rokov

Poľsko si v utorok pripomína ôsme výročie pádu lietadla s poľskou politickou a vojenskou elitou, pri ktorom zahynul aj vtedajší prezident Lech Kaczyňski.

10.04.2018 12:10
Poľsko Rusko Smolensk havária 8.výročie Foto: ,
Líder strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski položil veniec počas ôsmeho výročia leteckej tragédie pri Smolensku, pri ktorej zahynul jeho brat a bývalý poľský prezident Lech Kaczyňski s manželkou Mariou a ďalšími 94 členmi poľskej delegácie, 10. apríla 2018 vo Varšave. Delegácia smerovala do ruskej Katyne, kde si mala uctiť pamiatku viac než 20.000 príslušníkov poľskej armády a inteligencie, popravených v roku 1940 sovietskou tajnou políciou NKVD.
debata

Poctu 96 obetiam leteckého nešťastia vzdal vo Varšave líder vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski, ktorého brat-dvojča pri tragédii zahynul, informovala agentúra AP.

Smútočný obrad sa začal o 08.41 h SELČ – presne v čase, keď sa lietadlo s poľskou elitou v roku 2010 zrútilo pri pokuse o pristátie na letisku neďaleko ruského mesta Smolensk.

V rámci obradu, ktorý sa konal pred prezidentským palácom vo Varšave, boli prečítané mená všetkých 96 obetí.

zväčšiť Žena drží poľskú vlajku s vytlačenou podobizňou... Foto: Reuters, KACPER PEMPEL
Smolensk výročie Žena drží poľskú vlajku s vytlačenou podobizňou prezidenta Lecha Kaczynského a jeho manželky Marie počas ceremónie k ôsmemu výročiu nešťastia pri Smolensku.

Počas dňa sa vo Varšave i v ďalších mestách Poľska uskutočnia aj ďalšie smútočné podujatia. Medzi nimi je aj odhalenie mohutného pamätníka obetiam na jednom z námestí v centre Varšavy.

Poľský vládny špeciál Tu-154M v sobotu 10. apríla 2010 prepravoval poľskú delegáciu do západoruského Smolenska, kde si mala uctiť pamiatku obetí katynského masakru, pri ktorom v roku 1940 sovietska tajná polícia zavraždila vyše 20.000 Poliakov. V troskách zahynulo 96 ľudí.

Poľsko vtedy okrem hlavy štátu prišlo aj o prakticky celé najvyššie velenie armády, keďže zahynul náčelník generálneho štábu a velitelia pozemných, leteckých, špeciálnych i námorných síl.

Haváriu poľského vládneho lietadla v Rusku vyšetrovali nezávisle od seba obe zainteresované krajiny Poľsko i Rusko.

Líder strany Právo a spravodlivosť (PiS)... Foto: TASR/AP, Czarek Sokolowski
Poľsko Rusko Smolensk havária 8.výročie Líder strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczyňski (vľavo) položil veniec počas ôsmeho výročia leteckej tragédie pri Smolensku, pri ktorej zahynul jeho brat a bývalý poľský prezident Lech Kaczyňski s manželkou Mariou a ďalšími 94 členmi poľskej delegácie, 10. apríla 2018 vo Varšave. Delegácia smerovala do ruskej Katyne, kde si mala uctiť pamiatku viac než 20.000 príslušníkov poľskej armády a inteligencie, popravených v roku 1940 sovietskou tajnou políciou NKVD.

Podľa poľských vyšetrovateľov môžu za haváriu chyby a nedostatočný výcvik poľských pilotov, ktorí sa pokúšali o pristátie v hmle. Poľsko však viní aj ruských dispečerov, ktorí údajne dávali poľským pilotom nesprávne a mätúce pokyny na pristávanie. Správa však neobsahuje obvinenie na adresu Rusov zo zámerného pochybenia.

Ruskí vyšetrovatelia svojho času všetku vinu za letecké nešťastie pripísali poľskej strane, pričom v konaní a postupe ruských leteckých dispečerov nenašli žiadnu chybu.

Po parlamentných voľbách v roku 2015, ktoré vyhrala konzervatívna PiS na čele s dvojčaťom zosnulého prezidenta, Poľsko vyšetrovanie leteckej havárie pri Smolensku obnovilo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #výročie #letecká katastrofa pri Smolensku