Orbán sľubuje veľké zmeny v novej vláde. Sformuje ju do mesiaca

Maďarský premiér Viktor Orbán plánuje vykonať v novej vláde významné zmeny.

10.04.2018 13:46 , aktualizované: 14:36
orbán Foto: ,
Maďarský premiér Viktor Orbán plánuje vykonať v novej vláde významné zmeny.
debata

Podľa agentúry MTI to povedal na svojej prvej tlačovej konferencii po nedeľných voľbách, v ktorých jeho strana Fidesz spoločne s koaličným partnerom obhájila dvojtretinovú ústavnú väčšinu.

Orbán v tejto súvislosti oznámil, že presuny v kabinete plánuje vykonať „väčšinou s novými ľuďmi“. Nový vládny tím by podľa neho mohol byť sformovaný v priebehu troch až štyroch týždňov.

Fidesz po výraznom volebnom úspechu obsadí v zákonodarnom zbore spoločne s koaličnými kresťanskými demokratmi 134 zo 199 kresiel. Pozorovatelia sa obávajú, že mu to umožní ďalej pohodlne upevňovať moc a pokračovať vo svojej protiimigračnej politike.

Orbán to tiež na prvom povolebnom stretnutí s novinármi naznačil, keď vyhlásil, že maďarskí voliči hlasovali pre národnú zvrchovanosť. Svoju voľbou podľa neho povedali, že oni jediní by mali rozhodovať o tom, s kým chcú spoločne žiť. „A my musíme ich rozhodnutie rešpektovať,“ zdôraznil.

„Maďarsko je krajina, ktorá chce silnú Európu silných členských štátov“, povedal tiež maďarský premiér. Dodal pritom, že jeho vláda je radšej za „Európu národov“ než za „Spojené štáty európske“.

Orbán zopakoval, že Fidesz nevstúpi s nikým do koalície, pretože si to situácia nevyžaduje. K návrhu zákona na potlačenie nelegálneho prisťahovalectva, tzv. zákona „Stop Sorosovi“, ktorý už je v parlamente, premiér podotkol, že zatiaľ nie je možné povedať, či v ňom budú vykonané nejaké zmeny.

Junckera pozval na stretnutie

Orbán zároveň informoval, že pozval predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera a že táto schôdzka sa uskutoční čoskoro. Ocenil tiež podporu, ktorú mu vyjadrili predseda Európskej ľudovej strany (EĽS/EPP) Manfred Weber i poľský premiér Mateusz Morawiecki. Zdôraznil, že v budúcnosti sa do centra priateľských vzťahov Maďarska dostanú Bavorsko a Poľsko.

V ekonomických otázkach Orbán podčiarkol, že najvážnejším nepriateľom Maďarska je štátny dlh.

Pri aktuálnom stave spracovania výsledkov parlamentných volieb (99 percent) Fidesz a jeho menší spojenec, Kresťanskodemo­kratická ľudová strana (KDNP), si v 199-člennom zákonodarnom zbore zabezpečili 134 kresiel, čo je minimum potrebné pre ústavnú dvojtretinovú väčšinu.

Pravicovému a nacionalistickému Jobbiku tieto výsledky pripisujú 25 mandátov, opozičný blok Maďarskej socialistickej strany (MSZP) a strany Dialóg (Párbeszéd) nasleduje s 20 kreslami, ľavicovo-liberálna Demokratická koalícia (DK) s deviatimi a ochranárska strana Politika môže byť iná (LMP) s ôsmimi mandátmi. Konečné výsledky budú zverejnené koncom tohto týždňa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Viktor Orbán #Fidesz