Českí ľudovci navrhujú menšinovú vládu bez ANO, SPD, KSČM

Predseda českých ľudovcov Pavel Bělobrádek navrhne lídrom ďalších strán riešiť vládnej kríze vznikom menšinovej vlády ODS, Pirátov, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Mala by 85 hlasov, to je viac mandátov, než ktorými disponuje ANO, povedal novinárom.

10.04.2018 16:32
debata (5)

Zástupcovia šiestich z deviatich strán snemovne sa zídu v stredu pravdepodobne po rokovaní Snemovne na pozvanie hnutia STAN. Budú tak môcť reagovať na výsledky schôdzky premiéra v demisii Andreja Babiša (ANO) s prezidentom Milošom Zemanom.

O konzultáciu na Hrade v tomto týždni požiada aj Bělobrádek. Už v utorok oslovil Hrad s prosbou o stretnutie s prezidentom predseda ODS Petr Fiala. Neschopnosť hnutia ANO zložiť vládu podľa neho doviedla Českú republiku do politickej krízy.

V stredu Bělobrádek navrhne lídrom ostatných strán, či by boli ochotní zaoberať sa myšlienkou spoločnej menšinovej vlády, aby bol kandidát na premiéra nadstranícky, nestranícki alebo z okruhu strán, ktoré nie sú extrémistické ani radikálne. „Potom by sme mohli ponúknuť programovú spoluprácu hnutia ANO,“ povedal. Prípadná menšinová vláda strán, ktoré nie sú extrémistické a radikálne, by podľa Bělobrádka mohla akcentovať programové body hnutia ANO.

Takéto riešenie by bolo opakom Babišových snáď získať tichú podporu menšinovej jednofarebné vláde ÁNO za programové ústupky ostatným stranám. Podľa lídrov ostatných strán je zvažovanie takého riešenie predčasné, čakajú, ako sa v utorok vyjadrí prezident.

Predseda Pirátov Ivan Bartoš uviedol, že neboli doteraz vyčerpané všetky možnosti, ako mohlo ANO vyriešiť povolebnú situáciu. Ak by Babiš netrval na funkciu premiéra, otvárala by sa možnosť pokračovania koalície ANO s ČSSD a KDU-ČSL, povedal. Pirátom by to ale nestačilo. Bartoš tiež kritizoval eventualitu úradníckej vlády. „Ak by sme sa o vláde odborníkov mali baviť, návrhy by mali vzísť zo Snemovne, konsenzom od strán, ktoré by potom dodali 101 hlasov vláde,“ uviedol.

Podľa Fialu je teraz na ťahu Zeman. Návrh ľudovcov podľa neho nedáva reálnu šancu na zostavenie vlády. „Konaním sa ale nebránime,“ uviedol. Zeman stále Babiša nezbavil možnosti skladať kabinet, upozornil.

Podľa predsedu snemovne klubu STAN Jana Farského predviedlo ANO pri rokovaní o vláde „päťmesačný maratón neschopnosti“. „My sme naše podmienky definovali, nebudeme vo vláde s trestne stíhanou osobou, druhá podmienka je jasné prozápadné smerovanie, nespochybniteľná pozícia v EÚ a NATO,“ uviedol. Vláda sa podľa neho nesmie opierať o extrémistov.

TOP 09 nechce predčasné voľby

Podľa predsedu TOP 09 Jiřího Pospíšila by prezident nemal druhý pokus na zostavenie vlády zverovať Babišovi ani nikomu inému z ANO, východiskom nie sú ani predčasné voľby. „Prezident by mal menovať zástupcu inej parlamentnej strany,“ myslí si.

Predseda SPD Tomio Okamura povedal, že chce rokovať o možnosti realizácie programu SPD na vládnej úrovni. Vo štvrtok popoludní o tom bude hovoriť s prezidentom. „Sme presvedčení, že je možná dohoda na existujúcom pôdoryse v Snemovni,“ povedal.

Šéf poslancov ČSSD Jan Chvojka novinárom povedal, že ČSSD po krachu rokovaní s ANO bude konštruktívnou opozíciou a bude posudzovať návrhy v Snemovni podľa obsahu, nie podľa predkladateľa.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #zostavovanie koalície