V Alžírsku sa zrútilo vojenské lietadlo, zahynulo až 257 ľudí

Počet obetí stredajšieho pádu lietadla alžírskej armády na severe krajiny vzrástol na 257, oznámila podľa alžírska štátna televízia.

11.04.2018 10:49 , aktualizované: 15:48
Alžírsko lietadlo Foto: ,
Lietadlo, ktoré sa zrútilo na severe Alžírska.
debata

Údaj potvrdilo aj ministerstvo obrany. Pravdepodobne ide o najhoršie letecké nešťastie v histórii tejto severoafrickej krajiny, napísala agentúra AP. Podľa alžírskeho ministerstva obrany zahynulo 247 pasažierov a 10 členov posádky. Telesné pozostatky vojakov a ich rodinných príslušníkov previezli na identifikáciu do alžírskej ústrednej vojenskej nemocnice v meste Ajn Naádža.

Príčina nešťastia nie je známa. Záchranári predtým informovali, že mŕtvych je 181. Z vraku sa podľa miestnej tlače podarilo zachrániť niekoľko zranených.

Na televíznych záberoch bolo vidieť dym stúpajúci z miesta havárie v blízkosti cesty.

Lietadlo havarovalo ráno krátko po štarte z vojenskej základne Búfarík, ktorá sa nachádza asi 35 kilometrov južne od hlavného mesta Alžír. Stroj spadol do poľa v neobývanej oblasti.

Stroj mal namierené na vojenskú základňu v západoalžírskom meste Baššár. Typ Il-76 bolo vyrábaný od sedemdesiatych rokov a je považovaný za pomerne bezpečný. Tento typ lietadla sa využíva v komerčnej nákladnej i vojenskej doprave. Alžírska armáda disponuje niekoľkými lietadlami tohto typu.

Išlo o prvú haváriu alžírskeho vojenského lietadla od februára 2014. Pri havárii vojenského dopravného lietadla na severovýchode Alžírska vtedy zahynulo 77 ľudí, prežil jeden človek. Lietadlo typu C-130 Hercules prepravovalo vojakov a ich rodinných príslušníkov z Tamanrásatu na juhu krajiny do mesta Kusantína (Constantine) pri severovýchodnom pobreží Alžírska. Stroj vrazil do hory Fortas, 50 kilometrov od cieľa cesty.

Doposiaľ najväčšia letecká katastrofa v histórii Alžírska sa odohrala v roku 2003 v južnej časti krajiny. Lietadlo typu Boeing 737 leteckej spoločnosti Air Algeria sa zrútilo krátko po vzlietnutí z letiska v Tamanrásate, pričom zahynulo 102 osôb.

debata chyba
Viac na túto tému: #pád lietadla #Alžírsko