Pellegrini sľúbil v Prahe železničnú tepnu z Bratislavy

Nový predseda vlády Peter Pellegrini pokračuje v udržiavaní dobrých vzťahov Slovenska s Českom. Jeho prvá zahraničná návšteva preto viedla do Prahy.

11.04.2018 13:59 , aktualizované: 17:00
pellegrini, babiš Foto: ,
Slovenský premiér Peter Pellegrini a jeho český kolega Andrej Babiš.
debata (10)

Hlavným bodom programu bolo rokovanie s premiérom v demisii Andrejom Babišom. Zamerali sa najmä na zlepšenie dopravného spojenia. Konkrétne ide o plán vysokorýchlostnej železnice medzi Bratislavou a Brnom, čo prízvukoval slovenský hosť.

Pellegrini podčiarkol, že jednou z priorít je budovanie cezhraničnej infraštruktúry. "Povedal som, že Slovenská republika sa pripojí k plánu Českej republiky budovať rýchlostné železničné prepojenie v smere Praha – Brno. Bol by som veľmi rád, keby pokračovalo smerom na Bratislavu. Tu si slovenská strana musí urobiť domácu úlohu – z našej spoločnej hranice až do hlavného mesta. Bol by to výrazný posun nielen pre Bratislavu a Prahu, ale bol by to zároveň európsky koridor, ktorý smeruje od Belehradu cez Budapešť, Brno a Prahu až do Berlína, čím by sme zostali na hlavnej dopravnej tepne, čo je dôležité pre slovenskú aj českú ekonomiku,“ zdôraznil Pellegrini.

Slovenský premiér Peter Pellegrini po prílete... Foto: Katarína Filová, Pravda
pellegrini, praha Slovenský premiér Peter Pellegrini po prílete do Prahy.

Slovenský premiér vyzdvihol, že Slovensko a Česko v súčasnosti nemajú medzi sebou žiadne otvorené otázky či veľké problémy. Spoluprácu oboch krajín ocenil aj Babiš, pričom pripomenul, že majú rovnaké názory na viaceré zahraničnopolitické otázky. „Som veľmi potešený, že nový premiér Slovenskej republiky a môj priateľ Peter Pellegrini dodržal tradíciu a navštívil pri svojej prvej ceste Českú republiku. Máme nadštandardné vzťahy so Slovenskom a som rád, že máme zhodný názor na fungovanie v rámci EÚ. Nechceme kvóty, nechceme ilegálnu migráciu a v tom sme na jednej lodi,“ podčiarkol Babiš.

Český hostiteľ vyzdvihol tiež spojenectvo krajín v rámci V4 a pripomenul spoločný cieľ skoncovať s dvojakou kvalitou potravín. „Nie je možné, aby naše deti jedli inú kvalitu potravín ako v Európe. To sú naše spoločné záujmy,“ mieni český premiér.

Po rokovaní s Babišom sa Pellegrini stretol so šéfmi oboch komôr českého parlamentu (Poslaneckej snemovne a Senátu). Najprv ho privítal Radek Vondráček, následne Milan Štěch. Záver Pellegriniho cesty patril pocte generálovi Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. K jeho soche na Petříne položil veniec.

Prijatie u českého prezidenta v programe nebolo, obaja politici sa totiž stretli minulý týždeň počas návštevy Miloša Zemana vo Vysokých Tatrách. Babiš pricestuje na Slovensko 26. apríla na otvorenie výstavy pripomínajúcej 100. výročie vzniku Československa.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #Peter Pellegrini #zahraničná cesta #česko-slovenské vzťahy