Putin reaguje na Trumpove hrozby: Situácia vyvoláva obavy, dúfame vo víťazstvo zdravého rozumu

Ruský prezident Vladimir Putin očakáva, že napriek súčasnej napätej situácii vo svete napokon zvíťazí zdravý rozum.

11.04.2018 19:58
Trump Germany G20 Russia Foto: ,
Prezident USA Donald Trump (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin na summite G20 v nemeckom Hamburgu v júli 2017.
debata (241)

„Súčasná situácia vo svete skutočne nemôže vyvolávať nič iné, len obavy. Vo svete vládne čoraz väčší zmätok. Napriek tomu však dúfame, že napokon zvíťazí zdravý rozum, medzinárodné vzťahy sa vrátia do konštruktívnych koľají a celý globálny systém bude stabilnejší a predvídateľnejší,“ povedal v stredu Putin v Moskve podľa agentúry TASS pri príležitosti preberania poverovacích listín nových veľvyslancov.

Putin tak reagoval na hrozbu amerického prezidenta Donalda Trumpa zverejnenú na Twitteri, podľa ktorej Spojené štáty v odpovedi na údajný chemický útok v sýrskom meste Dúmá – Západom pripisovaný režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada – podniknú v krátkom čase raketový útok na vybrané ciele v Sýrii.

Na Trumpove slová na Twitteri reagoval aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý povedal, že Moskva nepestuje twitterovú diplomaciu, pričom dodal, že Rusko „uprednostňuje seriózny prístup a stále si myslí, že je dôležité nepodnikať akékoľvek kroky, ktoré by mohli ešte väčšmi destabilizovať už aj tak nestabilnú situáciu“ vo svete.

S tvrdením, že v meste Dúmá došlo k chemickému útoku, prišli v nedeľu sýrski aktivisti, záchranári a zdravotníci. Zväz sýrskych záchranárskych organizácií (UOSSM) uviedol dokonca bilanciu až vyše 100 mŕtvych.

Putin volal Netanjahuovi

Zvrchovanosť Sýrie musí byť rešpektovaná, povedal v stredajšom telefonickom rozhovore s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom ruský prezident Vladimir Putin.

Podľa agentúry AP sa Putinova poznámka týkala nedávneho leteckého útoku v Sýrii, z ktorého Damask i Moskva obvinili Izrael.

Ako informovalo tlačové oddelenie Kremľa, Putin v rozhovore s izraelským premiérom vyzval na zdržanie sa akýchkoľvek krokov, ktoré by ďalej destabilizovali situáciu v Sýrii a ohrozovali jej bezpečnosť.

K vzdušnému útoku na leteckú základňu T4 v stredosýrskej provincii Homs došlo v pondelok.

Ako uviedla v stredu agentúra TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany, dve lietadlá typu F-15 izraelských vzdušných síl, ktoré sa nachádzali nad Libanonom, vypálili na základňu T4 osem rakiet, pričom päť z nich zničili sýrske jednotky protivzdušnej obrany.

AP poznamenala, že židovský štát zvyčajne nekomentuje svoje operácie v Sýrii.

241 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Vladimir Putin