Jemenskí povstalci vypálili na Rijád raketu, Saudi ju zničili vo vzduchu

Saudskoarabské ozbrojené sily oznámili, že zneškodnili balistickú strelu, ktorú vystrelili na Rijád jemenskí povstalci húsíovia.

11.04.2018 20:39
Jemen, vojaci, armáda, Aden Foto: ,
Jemenskí vojaci v prístvanom meste Aden.
debata (7)

Oficiálne oznámenie o zneškodnení rakety odvysielala štátna televízia al-Ichbaríja. Mnohí obyvatelia mesta na sociálnych sieťach informovali, že počuli hlasný výbuch a videli dym na oblohe.

Ozbrojené sily okrem toho informovali, že zneškodnili raketu na juhu krajiny v provincii Džizán a zničili aj dva húsíjské drony. Jeden z nich smeroval na Džizán, druhý nad letisko v meste Abhá v provincii Asír. Stroje údajne zničili predtým, než stihli spôsobiť škody. Miestne médiá však informovali o prerušení letov po tom, čo tam dron nabúral a zranil dvoch ľudí.

Húsijská televízia al-Masiráh uviedla, že povstalci vystrelili viacero rakiet, ktorých cieľom bolo saudskoarabské ministerstvo obrany a iné miesta v Rijáde. Už skôr pritom informovala aj o spomínaných dronoch, z ktorých jeden mal vykonať útok na zariadenie ropnej spoločnosti Saudi Aramco.

Húsíovia v uplynulých mesiacoch podnikli viacero raketových útokov na Rijád. Desiatky rakiet tiež vystrelili na mestá na juhu kráľovstva pri hranici s Jemenom. Minulý mesiac časť rakety zabila Egypťana žijúceho v Rijáde, je to prvá obeť raketových útokov húsíov v hlavnom meste.

Saudská Arábia vedie koalíciu krajín, ktoré v Jemene od roku 2015 bojujú proti húsíom. Konflikt si vyžiadal životy vyše 10-tisícov Jemenčanov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #Saudská Arábia #Rijád